Kulturministeren snur om 22. juli-forklaringene

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

Kulturminister Hadia Tajik (Ap) offentliggjør likevel referatene fra toppbyråkratenes forklaringer til 22. juli-kommisjonen.

28.09.12 17:06

- I tillegg til å gi referatene til medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomité, vil departementet også legge til rette for at referatene kan offentliggjøres for alle, med unntak av det som er taushetsbelagt, opplyser Tajik i en pressemelding fredag ettermiddag.

Ønsket offentliggjøring
Nettavisen skrev tidligere i dag at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ønsket at kulturministeren skal offentliggjøre referatene fra toppbyråkratenes forklaringer til 22. juli-kommisjonen.

- Vi trenger mest mulig åpenhet og demokrati i en sak som dette, sa komitéleder Anders Anundsen (Frp).

Han uttalte til NTB at kontroll- og konstitusjonskomiteen er enstemmig i sitt ønske om at forklaringene til blant andre departementsråd Ingelin Killengreen, PST-sjef Janne Kristiansen og toppsjefene i politiet skal oversendes komiteen på en slik måte at innholdet kan offentliggjøres.

- Hvis det skulle være informasjon som for eksempel kan skade rikets sikkerhet, får heller departementet sladde slik informasjon, sa Anundsen.

Enig med forgjengeren
Komiteen uttalte at de ville be om om en redegjørelse for lovgrunnlaget, dersom kulturminister Hadia Tajik (Ap) ikke vil offentliggjøre referatene.

Det var Riksarkivet som ville hemmeligholde alle forklaringer til 22. juli-kommisjonen. Kvelden før hun gikk av som kulturminister offentliggjorde tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) politikernes forklaringer. Hun opprettholdt derimot innsynsnekten i embetsverkets forklaringer, og mente intervjuene må anses som interne dokumenter. Etterfølgeren, Hadia Tajik (Ap), har frem til idag delt samme syn.

Mest leste saker på Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.