Gå til sidens hovedinnhold

Kulturtopp får forelegg

Den profilerte kulturtoppen har siden 21. desember 2011 vært under etterforskning.

Politiet siktet en kjent og mektig kulturpersonlighet for overgrep mot barn under ti år 21. desember 2011.

Politiet aksjonerte mot mannens hjem, etter at Kripos hadde funnet dataspor som kunne indikere overgrep mot barn.

Torsdag er det tatt en avgjørelse i saken:

- Den opprinnelige saken, som han var pågrepet i, er henlagt idet «intet straffbart forhold anses bevist». Men han gis et forelegg for noe som er mindre alvorlig, bekrefter statsadvokat Carl Graff Hartmann ved Oslo statsadvokatembete overfor Nettavisen.

Hartmann kan ikke si hvor høyt forelegget er.

- Jeg kan ikke gå inn på detaljene, fordi forelegget ikke er offentlig, sier Hartmann til Nettavisen.

- Mange forhold
- Hva skjer videre i saken?

- Nå blir saken sendt til Oslo politidistrikt som skal utferdige forelegget. Så skal han ta stilling til om han vil vedta forelegget, forklarer statsadvokaten.

- Hvis forelegget ikke vedtas, vil det bli tatt ut en tiltale i saken for det forholdet forelegget gjelder, presiserer Hartmann.

- Hvorfor har det tatt så lang tid å etterforske denne saken?

- Det skyldes at vi ha måttet se på en rekke forhold, forklarer Hartmann.

- Politiet tok feil
Mannens forsvarer, Berit Reiss-Andersen, har følgende kommentar til konklusjonen:

- Det som er det viktigste for min klient i dag, er at en meget alvorlig siktelse, med en strafferamme på 20 år, er henlagt. Det betyr at politiet tok feil i den anklagen som dannet grunnlaget for pågripelsen og etterforskningen, sier hans forsvarer Berit Reiss-Andersen til Nettavisen.

Hun beskriver en meget tøff tid for klienten som i lang tid har fått sitt liv snudd på hodet:

- Han har fått sitt liv endevendt. Hans pc og hele hans nett-trafikk har vært gransket . Han har fått et forelegg for to bilder som er funnet på hans pc, som politiet mener rammes av barneporno-bestemmelsen: Det ene er en tegning og det andre er et bilde av en påkledd person - altså ingen nakenbilder, sier forsvareren.

Reiss-Andersen sier at hennes klient fastholder sin uskyld - og mener han ikke har gjort noe straffbart.

- Han vil bruke tid nå på å vurdere om han skal vedta forelegget for å få saken ut av verden og orden på livet sitt igjen. Dette har vært en vond og vanskelig tid for ham, og etterforskningen har tatt uakseptabel lang tid. Det er tvilsomt om bildene rammes av straffelovens bestemmelse, avslutter Reiss-Andersen.

Kom fra utlandet
Det var en IP-adresse som satte politiet på sporet av kulturtoppen. Kripos fikk en henvendelse fra utenlandsk politi om at en melding var sendt fra en norsk datamaskin. Denne meldingen skal, etter det Nettavisen erfarer, ha vært av en slik karakter at avsenderen må ha hatt seksuell omgang med en mindreårig.

Norsk politi sporet altså IP-adressen tilbake til datamaskinen til kulturtoppen, men der har man ikke funnet noen informasjon som samsvarer med det som ble funnet av utenlandsk politi.

LES FLERE SAKER:

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk