Gå til sidens hovedinnhold

- Kun dager til Portugal må reddes

Øknonom tviler på at landet klarer seg uten krisehjelp.

Det er pustet nytt liv i gjeldskrisen i eurolandene etter at forholdene har stått i skyggen av nyhetsbildet som har kommet fra Nord-Afrika og Midtøsten.

- Dette vises blant annet av videre oppgang i PIIGS-landenes tiårs statsrentespread mot tyske bund, Shakeb Syed, økonom i Handelsbanken Capital Markets, i sin morgenrapport torsdag.

Til NA24 presiserer Syed at 10-årige statsobligasjoner tidlig ettermiddag på mandag har en rente på 7,69 prosent, mens de tyske bundenes rente ligger på 3,26 prosent. Altså er statsrentespreaden på 4,43 prosent for de to landene.

- Den høyeste spreaden var 10 november i 2010, da var den 4,82, men dagens nivåer er blant det høyeste siden tidlig på 1990-tallet, sier Syed til NA24.

- Dette, kombinert med fortsatt store obligasjonsforfall i april og mai, gjør at vi tror Portugal vil måtte be om krisehjelp fra EU/IMF innen denne måneden, skriver han.

Les også: Minkende tillit til Portugal

Nervøsitet rundt Spania
Torsdag morgen nedgraderte kredittvurderingsbyrået Moodys spanske statsobligasjoner med ett hakk, fra AA2 til Aa2.

- Dette er litt big news. For Spania skal ut i markedet for å hente penger. Og nedgraderingen av landet bidrar til å øke nervøsiteten i markedet ytterligere på et tidspunkt hvor den allerede er høy på grunn av uroen i Nord-Afrika og Midtøsten. Og denne nedgraderingen setter fokuset tilbake på eurolandene, sier Syed.

Han påpeker at den spanske økonomien er betydelig større og mer betydningsfull enn den irske-, den greske- og den portugisiske statsøkonomiene.

Les mer: Spansk tillit på pinebenken

Syed er derimot lite bekymret over nedgraderingen av Hellas, som skjedde tidligere i uken.

- Hellas er blitt nedgradert før og de er allerede finansiert av en krisepakke slik at de ikke trenger å hente penger i markedene, sier Syed.

Slipper ikke unna
Hvis det høye prisnivået på oljen vedvarer, vil det etter hvert tynge aktiviteten i verdensøkonomien og forårsake fall på flere av verdens børser.

- Det er klart det vil smitte til Oslo Børs også som da også vil falle, selv om det er en råvare- og oljebasert børs, sier Syed.

Syed peker videre på at en nedgang på børsen vil medføre en svakere krone, noe som isolert sett er positivt for eksportnæringen, men en svakere krone vil også gjøre det lettere for- og mer sannsynlig at Norges Bank hever styringsrenten.

Det ligger ikke an til at oljeprisen kommer til å synke den nærmeste tiden heller.

- Oljeprisen stiger til i overkant av 116 dollar per fat, etter at Gadaffis styrker skadet viktige oljerør og bombet oljetankere i oljeterminalen i Ras Lanuf som ligger i den østlige opprørskontrollerte delen av landet. I tillegg meldes det om en skade på et irakisk oljerør, som transporterer olje til Tyrkia, skriver Syed

Og selv om Saudi-Arabia sier de har økt produksjonen nok til å dekke inn det tapte fra Libya og OPEC signaliserer stabilitet ved å ikke innkalle til krisemøte, ser ikke dette ut til å berolige markedene nok til at oljeprisen faller tilbake til de nivåene vi hadde før uroen brøt ut i Tunisia.

- Jeg tror ikke på noen langsiktig børsoppgang, ved en vedvarende høy oljepris, sier Syed.

Les flere saker på NA24

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken