Kun Flo ute mot Stabæk

VALLHALL (vif.no): Det er klart for en viktig kamp om den siste Royal League-plassen når Vålerenga tar i mot Stabæk på Ullevaal i den 24.serierunden. Vålerenga har en bortimot skadefri stall å velge fra. Les vår prematch-sak her.

21.10.06 13:57

Neste kamp: Vålerenga – Stabæk, Tippeligaens 24. runde
Ullevaal Stadion, søndag 22.oktober kl. 18.00
Dommere: Tom Henning Øvrebø, Nordstrand IL, Erik Ræstad (AD), Midsund IL og Arild Sundet (AD), Kolstad Fotball

Tabellposisjon:
Vålerenga:
4 (10-5-8, målforskjell 35-26)
Stabæk: 6 (8-9-6, målforskjell 39-32)

Form hjemme/borte:
Vålerenga hjemme:
6-3-2, målforskjell 16-6
Stabæk borte: 4-2-5, målforskjell 16-6

Det er Tippeligaens uavgjort-spesialister som kommer på besøk i den 24.serierunden. Stabæk har spilt uavgjort i ni av sine 23 kamper, hele syv av de på hjemmebane. Både Vålerenga og Stabæk kjemper om å kapre fjerdeplassen på tabellen, som vil gi en viktig plass i vinterens Royal League. Med seier vil Vålerenga skaffe seg et overtak i forhold til den plassen.

I Oslo har lagene møtt hverandre åtte ganger tidligere, og Stabæk har tre seire mot Vålerengas to. Sist de møttes i serien på Ullevaal var i siste serierunde i 2004. Vålerenga vant 3-0 og tok seriesølv og Stabæk rykket ned. Oppholdet i 1. divisjon ble kort for Bærums-laget, og de rykket opp på første forsøk og har i år imponert mange i år med sin offensive fotball.

Farlig trio
Spesielt imponerende har trioen Nannskog/Gunnarson/Stenersen vært. Spissparet Nannskog/Gunnarson har stått for 29 av 39 mål for Stabæk i serien. Tommy Stenersen, som var utleid til Vålerenga i høsten 2005, som venstreback, har også imponert. Fra sin midtbaneposisjon har han 10 målgivende pasninger.

Hovi på topp?
Hvis Tom Henning Hovi er på banen mot Stabæk, vil han stå alene på toppen over spillere med flest toppseriekamper for Vålerenga. Han spilte sin 175 kamp borte mot Molde, og er nå likt med Per Knudsen på toppen av lista.

Siste tre kamper:
Vålerenga:
3-0 (Molde B), 0-0 (HamKam H), 1-0 (Start H)
Stabæk: 2-2 (Start H), 2-2 (Lillestrøm B), 3-2 (Fredrikstad H)

SKADESITUASJONEN:
Tore André Flo håpet å bli klar til kampen mot Stabæk, men tester før helgen viste at han enda må vente litt før han kan spille kamp igjen. (Oppdatert 21.oktober)

Karantener:
Vålerenga:
Ingen
Stabæk: Inge André Olsen (5 gule kort)

SISTE OPPGJØR: Stabæk - Vålerenga 2-2, 6.juni 2006 på Nadderud
INNBYRDES OPPGJØR (I Oslo, alle turneringer): 2-3-3, målforskjell 12-12
INNBYRDES OPPGJØR, TOTALT (Vålerenga nevnt først): 3-6-8, målforskjell 16-26
STØRSTE VÅLERENGA-SEIER: 3-0, 30.okotber 2004 på Ullevaal
STØRSTE STABÆK-SEIER: 4-0, 13.august 2000 på Nadderud
(Kilde kampstatistikk 1995-2006: nifs.no)

Kampreferat siste tre kamper:
Vålerenga – Start 1-0
Vålerenga – HamKam 0-0
Molde – Vålerenga 0-3

HISTORISKE TILBAKEBLIKK
v/Jarle Teigøy

DRILLO-MAGI GA FØRSTE TOPPSERIESEIER HJEMME MOT STABÆK
2. august 1998 ble Vålerenga banka 4-1 på Åråsen og laget lå på kval.plass. Noe måtte gjøres umiddelbart. To dager seinere var det klart. Egil ”Drillo” Olsen gikk rett fra jobben som landslagssjef og inn som manager for Vålerenga, etter forslag fra trener Tjærnås. Han skulle få 300 000 kroner for å trene VIF de siste ni seriekampene. To dager før han tok over, hadde VIF tapt 0–3 for Brann i Bergen og lå desidert sist på tabellen.

Drillo spilte som kjent sjøl for Enga i 1966 og 1967, og hadde fortsatt varme følelser for klubben. Hans ansvarsområder var laguttak, kampanalyse, organisering og lagledelse under kamper. Alt i samarbeid med Tjærnås. Trenerne snakka ikke lenger om å bli Norges ledende klubb, nå gjaldt det å overleve i Tippeligaen, og Drillo-stilen var våpenet. Klanen ønsket Drillo velkommen med et regn av pæler som ble kasta ned på løpebanen før debutkampen mot Stabæk.

Bare 13 minutter tok det før Drillo-effekten ga uttelling. Flott spill fra Carew til Kjell Roar Kaasa som fant Espen Haug. Sistnevnte klinte læret inn i lengste hjørnet. Seks minutter senere la Dag Riisnæs en vakker corner som John Carew var høyest på og headet rett i mål. Da reiste Drillo seg, gikk fram til sidelinja og applauderte.

- Litt uvant å være alene på topp, men jeg følte at jeg var raskere enn deres forsvarsspillere, og da er det bare å stå på, sa Lille-John.

I 4–5–1-formasjon og med ni mann bak ballen så fort motstanderen var i besittelse av kula, ble Stabæk slått 2–0 på Bislett. På tre treningsdager hadde Drillo forvandla Vålerenga fra et slurvete taperlag til et gjerrig vinnerlag. Bedringen i forsvaret var den mest synlige forandringen, samtidig som John Carew fungerte perfekt i rollen som ensom spiss.

Etter kampen gikk Drillo noen få skritt ut på gressteppet, vinket til fansen, og forsvant inn i garderoben.
- Vi vil ha Drillo!, ropte Klanen.
- De drar ikke herfra før han kommer ut igjen, utbrøt vakta som måtte hente redningsmannen ut igjen. 56-åringen luntet inn på Bislett, gikk frem til midtsirkelen, klappet og bukket dypt. Han fikk jubelbrøl til svar.

Dette var begynnelsen på en fantastisk høst hvor laget vant syv av ni seriekamper og ikke minst gikk til kvartfinale i Europacupen etter tidenes opphenting i Istanbul. Vålerenga opplevde Drillo-magi denne høsten.

FØRSTE KAMPER
Det første oppgjøret mellom lagene fant sted 24. juni 1971 på bortebane da lagene spilte 0-0 i cupens 2. runde. VIF som da lå i 3. divisjon vant imidlertid hjemme på Voldsløkka matchbane, 2-0, og gikk videre i NM. Det første møtet i serien skjedde året etter borte og endte 0-0 i 2.divisjon, avdeling B. Hjemme tapte vi 1-2.

Interessert i mer VIF-historie? Gå til denne siden jarlesvifstatistikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.