*Nettavisen* Nyheter.

Kundene krever McDonald's-boikott av FIFA

Kaja Brodalen (22) og Jane Ethel (22) mener McDonalds bør slutte å sponse FIFA etter at korrupsjonsiktelsene ble kjent.

- Man føler seg lurt når pengene går til korrupte.

29.05.15 18:23

Onsdag morgen ble det kjent at amerikanske FBI og sveitsiske myndigheter har siktet ni FIFA-topper og fem forretningsmenn for bestikkelser og hvitvasking. Det skal dreie seg om en sum på over 150 millioner dollar i bestikkelser.

FIFAs største sponsorer begynner for alvor å se omdømmeproblemene i hvitøyet. Både Visa, Coca-Cola, Adidas og McDonald's har uttalt at de frykter at saken vil gjøre det mindre attraktivt å drive markedsføring gjennom idretten.

Ifølge McDonald's-kunder Nettavisen har snakket med kan det tyde på at frykten er berettiget.

- Jeg synes McDonald's nå må slutte å sponse FIFA. Jeg som forbruker vil velge en annen kjede hvis de fortsetter, sier Jane Ethel (22) til Nettavisen.

Venninnen Kaja Brodalen (22), som selv har jobbet på McDonald's tidligere, er enig i at sponsorstøtten bør opphøre.

- Om McDonald's ikke slutter å sponse FIFA vil jeg få et helt annet forhold til dem. Jeg har ikke lyst til å sponse FIFA, selv om McDonald's har det, sier Brodalen.

LES OGSÅ: Flere banker kan bli involvert i FIFA-gransking

Begge synes det er fælt at penger de har brukt hos kjeden har havnet hos en organisasjon, som nå ser ut til å ha drevet omfattende korrupsjon.

- Man føler seg lurt når pengene går til korrupte, sier Ethel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Camilla Dahl (38) blir irritert av tanken på at penger McDonaldskunder som har brukt hos kjeden kan gått til en korrupt organisasjon. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)

- Det er ikke McDonalds' skyld for jeg tror ikke de visste noe. Men når dette kom frem i lyset, mener jeg de bør trekke seg ut, sier Brodalen.

LES OGSÅ: Norsk FIFA-rådgiver observerte korrupsjon

- Tragisk

McDonald's-kjeden har aldri vært så populær i Norge som nå. I 2014 omsatte de for over 1,5 milliarder kroner i Norge, en økning på 5,6 prosent fra året før. Siden 2009 har veksten vært på mer enn 25 prosent, ifølge Aftenposten.

Men flere kunder Nettavisen snakket med sier nå at de vil slutte å spise hos dem, dersom de ikke kutter pengestrømmen til FIFA. Blant dem er Camilla Dahl (38).

- Jeg spiser ikke her så ofte, men uansett blir jeg irritert. Det er surt å tenke på at penger folk har brukt her har gått til korrupte. Hvis de slutter å sponse vil jeg fortsette å gå her en gang iblant, men hvis de fortsetter vil jeg slutte å gå hit, sier Dahl.

Klikk på bildet for å forstørre.

Andreas Nilsen (23) tror det er flere korrupte enn de som er anklaget. Foto: Karianne Grindem (Nettavisen)

Også Anders Nilsen (23), som sitter litt lenger inn i lokalet, mener at McDonalds nå bør slutte å sponse organisasjonen. Han var ikke klar over at McDonalds sponset FIFA.

- Dette er helt tragisk. Disse pengene skulle gå til fotball, sier han.

- Hva tenker du om at penger du har brukt her har gått til en organisasjon hvor flere topper nå er siktet for korrupsjon?

- Det er vanskelig å sette seg inn i siden jeg spiser her sjelden. Men McDonald's bør slutte å sponse. Det er sikkert flere som er korrupte enn de som er anklaget, sier han.

LES OGSÅ: Sepp Blatter: - Jeg kan ikke overvåke alle hele tiden

Klikk på bildet for å forstørre.

Hans-Erik Høgmann (29) og Stian Morris Haugen (31) har ingen sterke meninger om at penger de har brukt på McDonalds kan ha gått til korrupte FIFA-topper.

- Vil fortsette å spise her

Men ikke alle er like harde mot McDonald's. Hans-Erik Høgmann (29) og Stian Morris Haugen (31) vil fortsette å spise hos hamburgerkjeden like ofte som før, uansett om de fortsetter å sponse FIFA eller ikke.

- Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om dette. Jeg vil fortsatt ha billig mat. Jeg redder ikke verden med å slutte å spise her, sier Høgmann.

Begge mener det er galt dersom penger de har brukt hos McDonalds har gått til korrupte FIFA-topper, men det er ikke noe som provoserer dem nevneverdig.

- Jeg tror det er mye som ikke er fremme i lyset, men jeg bryr meg ikke så mye, sier Haugen.

Fakta

FIFA-SKANDALEN:

McDonalds er urovekket

I en sms til Nettavisen skriver Kathrine Moe, presseansvarlig i McDonald's Norge, at de tar alle spørsmål om etikk og korrupsjon veldig alvorlig.

- Selskapet er urovekket over nyhetene fra det amerikanske justisdepartementet. Avtalene med FIFA håndteres av McDonald's internasjonalt og de er i tett kontakt med FIFA om denne saken og følger utviklingen nøye, skriver Moe.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.