Gå til sidens hovedinnhold

– Kunder føler seg trakassert

– Det finnes mange måter å dele ut en løpeseddel på, sier Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

OSLO: Oslo politidistrikt vil ikke gå med på at de setter ytringsfriheten på prøve ved å nekte dyrevernere å dele ut løpesedler i nærheten av pelsforretninger.

– Har følt seg trakassert

– Vi har fått meldinger om at både kunder og butikkpersonale har følt seg trakassert som følge av at aksjonistene har kommet veldig tett på forretningene. Derfor har vi ansett det som nødvendig å regulere det littegrann, sier politiinspektør Johan Fredriksen ved fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt til Lokalavisen.

Fredriksen mener oslopolitiet har opptrådt diplomatisk i saken.

– Politiet har forsøkt å finne en løsning alle kan leve med, og vi mener dyrevernerne har fått tildelt et tilstrekkelig aksjonsrom. Vi skal verne om alle lovlige ytringer, og jeg mener vi tåler å bli målt på det, sier han.

Avviser forskjellsbehandling

I begrunnelsen Lokalavisen har fått tilsendt fra politiadvokat Kai Spurkland heter det at politiet har "dokumentert betydelige konflikter ved et stort antall markeringer de siste månedene".

– Såvidt jeg har skjønt har det blitt delt ut løpesedler?

– Det finnes mange måter å dele ut en løpeseddel på. Når det tar form av trakassering og personforfølgelse er politiet nødt til å reagere. Du kan si at enkeltaksjonister har gjort tiltaket nødvendig gjennom sin adferd.

Generalsekretær i Amnesty International John Peder Egenæs uttalte til Lokalavisen at han aldri hadde hørt om at andre bransjer hadde blitt vernet om på samme måte.

– Hvis jeg skulle delt ut løpesedler mot McDonalds-kjedens soyadyrking i Amazonas ville jeg plassert meg utenfor en McDonalds-restaurant uten å bli forhindret. Men hvis jeg skulle gjort det samme utenfor en pelsforretning ville jeg blitt stoppet. Kan dere se at dette kan virke som forskjellsbehandling?

– Jeg synes ikke den sammenlikningen henger på greip. Hvis du hadde opptrådt så aggressivt at noen følte ubehag, ville politiet ivaretatt situasjonen. Bestemmelsene knyttet til pelsnæringen har med aksjonsformer og historikk å gjøre. Det blir historieløst å hevde noe annet.

– NOAHs talsperson mener dere kriminaliserer holdninger fremfor handlinger?

– Vi ønsker ikke å stigmatisere alle som har et engasjement. I prinsippet er vi glade for at samfunnsengasjement, så lenge det ikke tar form av trakassering.

Reklame

Her finner du oversikten over sommersalgene på nett