*Nettavisen* Nyheter.

Kungen truet for ulvejakt

JAKTMANN: Den svenske kongen har igjen skapt kontrovers ved at han ytrer ønske om å skyte ulv. Her fra et jaktlag i 1999. Foto: (Scanpix)

Kong Carl Gustaf vil på ulvejakt - nå kritiseres han av svenske dyrevernere.

31.10.08 10:55

(SIDE2): Svenskekongen vil gjøre et innhogg i den svenske ulvestammen, han er redd for at det vil bli for mange ulver i broderlandet.

Kontrollere bestanden
Dette skal kongen ha uttalt om ulvene i Sverige:

- De spiser så mye, det er bare det. Og man burde jo snart, slik jeg ser det, skjære ned på bestanden. Det er jo bare et regnestykket, om de er to nå, så blir det sju neste år og senere om de finner sine partnere i skogen et eller annet sted, så vil det eksplodere. Nå må man jo kunne fundere litt.

- Noen burde man vel snart ta, for å holde igjen. Det eksploderer ellers. Og det er kanskje ikke så bra. Om de holder seg i skogen, så er jo det bra, for de er jo ville. Men så fort de blir for mange så søker de kanskje andre jaktmarker for å skaffe seg mat og kanskje beveger seg nærmere tettbygde strøk og da går det jo ikke. De skal være ville.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Hissige
Den svenske kongen har vært en ivrig jeger i årevis, og er som vår konge, på elgjakt årlig. Men at han nå ønsker å ta for seg ulven går ikke hjem hos flere enn dyrevernene i Sverige.

I de svenske avisene Aftonbladet og Expressen kommer det fram at kongen nå har blitt kritisert av dyrevernerne, samt mottatt en «trussel» på grunn av uttalelsen sine om å skyte en fredet dyreart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Støtter mannen
I et lengre intervju har dronning Silvia vist sin klare støtte for mannens ulvejakt. Den svenske forfatteren Kerstin Ekman er en av dem som får påpakk fra dronningen. Ekman har uttalt at hun mente kongen måtte ha tatt seg «et par sterke» før han sa han ville minske ulvestammen.

Ifølge Aftonbladet sier Silvia at en forfatter ikke burde si noe om ting hun ikke har forutsetning for å si noe om.

- Jeg forstår ikke hvorfor man skal spørre en forfatter som ikke har greie på ulv, sier dronning Silvia i et intervju med Sveriges Radio P1.

Truet?
Forfatteren er sterkt imot ulvejakt og mener ulven er utrydningstruet i Sverige - men det er ikke bare hun som mener kongen er på viddene med sine jaktutspill, en debattant uttalte tidligere denne uken: «Kongen mener vi skal skyte et beskyttet dyreart. Kongen har jo vært beskyttet lenge nok, kanskje noen burde gjøre noe med det?».

Utsagnet er skrevet i et svensk blad og ble raskt plukket opp av det svenske pressens faglige utvalg - som frikjente bladet fra å trykke innlegget da det var av retorisk art og ikke en direkte trussel mot kongen.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.