Kunne blitt sex-slaver for IS - reddet seg til Norge

FLYKTET FRA IS: Etter at IS hadde kidnappet flere jenter fra skolen, tok Adawiya med seg døtrene Benin (16) og Gufran (12) og flyktet til Norge.

FLYKTET FRA IS: Etter at IS hadde kidnappet flere jenter fra skolen, tok Adawiya med seg døtrene Benin (16) og Gufran (12) og flyktet til Norge. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Onsdag kveld kom de til Norge. Endelig kunne mamma Adawiya og døtrene Benin og Gufran slappe av.

24.09.15 07:04

Onsdag kveld kunne mamma Adawaiya og døtrene Benin (16) og Gufran (12) lene seg tilbake på campingstolene til de frivillige hjelperne utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. De fikk ullpledd og noe varmt å spise.

- Vi har blitt så godt mottatt her, sa moren og nikket til de frivillige som de 13 siste kveldene har tatt imot flyktninger på Tøyen, gitt dem mat, ullpledd og ikke minst vennlige smil og en følelse av å være velkomne.

Nettavisen har tidligere skrevet om de frivillige som har hjulpet flyktningene gjennom natten utenfor PU.

Les: - Flyktningene måtte vente i timesvis ute for å bli registrert hos politiet

Flyktet

Adawaiya, Benin og Gufran kommer fra Salah ad Din nord for Bagdad.

- Vi flyktet fra IS. IS kidnappet min bror og flere av jentene som gikk på skolen hadde blitt kidnappet, sier Adawaiya til Nettavisen.

Etter at ISIL tok kontrollen i store deler av Irak, har livet blitt vanskelig for mange. Mange kvinner har blitt kidnappet og brukt som sexslaver for IS-soldater.

Vil bli lege og politi

- Vi kunne ikke bo der når IS har tatt kontroll, sa Adawaiya med en alvorlig mine i ansiktet. Så kom smilet tilbake, for selv om det var kjølig på Tøyen, var det en fin dag.

Etter 19 dager på reise gjennom Europa, hadde de kommet til landet de ønsker å bli en del av.

- Vi ville til Norge, for vi vet at Norge er et snilt folk, og at de gjør mye humanitært arbeid. Her ønsker vi å integrere oss.

Døtrene smilte og fortalte:

- Jeg ønsker å bli lege, sa 16 år gamle Benin.

- Og jeg vil bli politi, sa 12 år gamle Gufran.

Og de visste at i Norge er det fullt mulig.

Hundrevis hver dag

Adawiya, Benin og Gufran er tre av hundrevis av flyktninger som hver dag ankommer Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. Her registrerer de seg som asylsøkere.

De siste 13 dagene har en gruppe frivillige stilt opp for å gi flyktningene en første hjelp mens de venter i kø for registrering.

Klikk på bildet for å forstørre.

HJELPER: Tor Bach er en av de frivillige som hjelper flyktninger utenfor Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Mottaket av flyktninger til Norge er ikke bra. Vi gir mat, men de hadde trengt en helsesjekk når de kommer hit. Jeg vet om flere som har stått i kø her med skabb og tuberkulose, sier Tor Bach.

Han er en av flere frivillige som har brukt de siste 13 kveldene utenfor PU.

De gir flyktningene mat, klær og en følelse av at de er velkomne, mens de venter på å bli registrert. De frivillige henter også flyktninger på Oslo sentralstasjon, slik at de ikke skal gå seg vill på vei til Tøyen, og de kjører syke og skadde til legevakten for helsesjekk.

Klikk på bildet for å forstørre.

- GÅR SEG VILL: Med dette kartet skal asylsøkere finne veien fra Oslo sentralstasjon til Politiets utlendingsenhet på Tøyen. De frivillige sier at mange har gått seg vill på veien, og gått rundt i Oslos gater i flere dager, før de finner fram. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Hvor lenge de fortsette, vet de ikke. Men de vet at hvis de forsvinner, så vil mange flyktninger få et langt tøffere møte med Norge.

Bach og de andre frivillige utenfor PU er ikke imponert over norsk mottakelse. Mange ankommer Oslo sentralstasjon med et enkelt kart som skal guide dem de to kilometerne gjennom Oslo-gatene til Politiets utlendingsenhet på Tøyen.

- Mange finner ikke fram. Det er flyktninger som har gått rundt i Oslo i flere dager før de har funnet fram hit, sier Bach.

Men flyktningene som var utenfor PU onsdag kveld var lykkelige.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLYKTNINGER FRA SYRIA: Pappa Amar Kamil smilte fra øre til øre sammen med to fornøyde døtre, Rajan og Isra, utenfor Politiets utlendingsenhet på Tøyen onsdag kveld.

- Jeg har lest om Norge. Jeg har alltid hatt lyst å komme hit helt siden jeg var liten. Jeg ønsker et bedre liv for mine barn. Det er bedre å leve her, en å leve i Syria med raketter over hodet, sa pappa Amar mens han holdt rundt sine to døtre, Rajan (11) og Isra (8).

- Vi holdt på å drukne på vei fra Tyrkia til Hellas, forteller han. Derfra gikk turen gjennom Makedonia, Serbia, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia, Tyskland, Danmark og Sverige før de endelig ankom Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.