Halvannen uke etter stortingsvalget går Miljøpartiet de Grønne (MDG) fram sammenlignet med valgresultatet, viser Nettavisens septembermåling fra Sentio.
Partiet, som manglet bare 1700 stemmer for å nå sperregrensen på fire prosent, havner over sperregrensen med god margin - med et resultat på 5,5 prosent.
Hadde målingen vært valgresultatet, ville det vært flertall for MDGs drømmeregjering med Arbeiderpartiet (Ap), SV og Rødt, med totalt 86 mandater (85 er flertall). Selv om det også er flertall for Ap, Senterpartiet og SV, med 89 mandater.
Resultatet er imidlertid en tilbakegang fra MDGs kanonmåling i august på 7,2 prosent.
Les også: MDG lovde priskutt - kollektivprisene øker i Oslo neste år
- Fikk konsekvenser
Bakgrunnstallene avslører at MDGs store problem, er at mange deres velgere ble sittende hjemme på valgdagen.
- Nesten halvparten (46 prosent) av de som oppgir at de vil stemme MDG, stemte ikke ved valget. Ingen av de andre partiene er i nærheten av å ha en så stor andel hjemmesittere, sier Martin Stubban hos Sentio til Nettavisen.
I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 14. til 21. september, og har en feilmargin fra 1,1 til 3,0 prosent.
(Se alle tallene i målingen i diagram og tabell lenger ned i saken)
Tar man bort velgerne som ikke stemte ved valget i målingen, havner nemlig MDG under sperregrensen. En grense som gir et parti flere såkalte utjevningsmandater.
- Mange av de som vurderte MDG, men som ikke stemte ved valget, så at dette fikk konsekvenser da partiet ikke kom over sperregrensen. Derfor sier de nå at de ville stemt MDG dersom det var valg i morgen, sier Stubban.
Han opplyser at folk som oppgir at de vil stemme MDG i målinger, ikke nødvendigvis gjør det ved valg.
- Partiet står sterkt blant unge velgere, og vi vet at unge velgere stemmer i mindre grad enn eldre. Det siste gjelder også partier som Venstre og SV, men dette ser ut til å være et større problem for MDG, sier Sentios tallknuser.
Les også: Startskudd for sonderinger - Støre fikk Vedum til å rødme
Bastholm: - Tydelig signal
MDG-leder Une Bastholm er glad for framgangen, selv om den kommer for sent.
- Dette er hyggelige tall og en klar tillitserklæring til MDGs nye stortingsgruppe. Det gir motivasjon til å jobbe hver dag for en grønn omstilling av norsk økonomi, til beste for barna, naturen, klimaet og dyra, sier Bastholm til Nettavisen, og påpeker:
- Dette er et tydelig signal til SV, Ap og Sp om at klima, natur og framtiden til barn og unge må bli hovedprosjektet for en ny regjering.
Se resultatene for alle partiene:
Les også: KrF og MDG ramlet på målstreken – havnet under sperregrensen
- Men dette resultatet kommer akkurat for sent for MDG, hva tenker du om det?
- I politikken er det valgresultatet som teller, ikke enkeltmålinger. Men denne målingen tyder på at mange ønsker seg et sterkt MDG. Det motiverer oss til å jobbe ekstra hardt på vegne av de 117.000 som stemte på oss i valget, svarer hun.
Med et slikt valgresultat ville MDG fått inn hele 9 mandater på stortinget, mot de tre de nå får inn. Det ville gitt partiet en helt annen styrke på Stortinget.
- Forsterker trenden
Men det er ikke bare MDG som går fram fra valgresultatet. Det gjør også Arbeiderpartiet, som nå får et resultat på 28,2 prosent. Partiet går fram 1,9 prosentpoeng fra valget - og fram hele 4,2 prosentpoeng fra Nettavisens augustmåling.
- Målinger rett i etterkant av valg har en tendens til å forsterke trendene ved valget. Det er nå stor oppmerksomhet rundt Ap og Støre, noe som bidrar til at de er langt fremme i bevisstheten til folk når man blir spurt om politikk, sier Stubban.
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran er naturlig nok fornøyd.
- Det viser at den framgangen som Arbeiderpartiet hadde helt inn mot valget fortsetter, og det er jo hyggelig, sier Skjæran til Nettavisen.
Han tror den store framgangen viser at folk er fornøyd med valgresultatet.
- Jeg tror det handler om at et sterkt mandat til det prosjektet vi har gått til valg på, en flertallsregjering som kan erstatte Erna Solberg regjering, er noe det norske folk ønsker veldig, sier han.
Les også: Startskudd for sonderinger - Støre fikk Vedum til å rødme
- Honnør til Jonas
Skjæran peker også på Ap-leder Jonas Gahr Støre rolle etter valget.
- Jeg tror at velgerne har stor respekt for, liker og gir honnør gjennom denne målingen til den måten som Jonas har ledet arbeidet etter valget på, sier han.
Torsdag startet regjeringssonderingene mellom Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV i Hurdal, og Støres mål er å danne en regjering med alle de tre partiene.
Les også: Spår tøffe forhandlinger: Ber SV kreve flere flyktninger til Norge
- Hva er dine forventninger til det som nå skjer i Hurdal?
- Vi har hatt et veldig klart mål hele tida, fordi vi mener at landet trenger en flertallsregjering. Jeg er optimist i forhold til det, og så får vi se hva vi får til. Jeg håper at det i neste rekke betyr at vi kan komme i gang med forhandlinger, sier Skjæran.
Senterpartiet tilbake
Dårligere går det derimot for Senterpartiet, som faller med 1,5 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet, til et resultat på 12 prosent (- 1,2 fra august).
- Senterpartiet går tilbake og er det partiet med flest velgere som har satt seg på gjerdet. Usikkerhet rundt regjeringsforhandlingene kan forklare dette, sier Stubban.
SV får et resultat på 7,5 prosent, som er tilbake 0,1 prosentpoeng fra valget - og en tilbakegang på 1,3 prosentpoeng fra augustmålingen.
Mens Rødt går fram sammenlignet med valgresultatet, med et resultat i målingen på 5,4 prosent (samme som i august). I stortingsvalget fikk de 4,7 prosent av stemmene.
Bunnotering for KrF
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville Ap, Senterpartiet og SV hatt det samme flertallet som i stortingsvalget (89 mandater). De borgerlige regjeringspartiene, med støtte fra Fremskrittspartiet, får til sammen 62 mandater, som er langt unna flertall.
Høyre går noe tilbake, fra et valgresultat på 20,4 prosent - til 20 prosent i målingen (+ 0,9 fra august). Venstre faller også, fra 4,6 til 4,1 prosent (+ 0,3 fra august).
Verre går det derimot for KrF, som faller til et nytt bunnivå etter striden rundt skattetriksingen til tidligere KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad, som fredag gikk av.
Partiet får en oppslutning på 3,1 prosent, som er en tilbakegang på 0,7 prosentpoeng fra valget (- 0,8 fra august).
- KrF går tilbake fra valget, og er det partiet med lavest lojalitet (78 prosent). Majoriteten av intervjuene er tatt opp før Ropstad meldte sin avgang, og gutteromsaken har nok gjort en del velgere usikre, sier Stubban hos Sentio.
Fremskrittspartiet går også tilbake, fra 11,6 prosent i valget, til 11,2 prosent. Men partiet går fram 1,4 prosentpoeng fra august.
Les også: Ropstad går av som partileder og statsråd
Småpartiene faller
Gruppen andre partier, partiene som ikke er representert på Stortinget, faller også i målingen - og ender på 2,9 prosent. Det er tilbake 0,7 prosentpoeng fra valgresultatet (- 2,0 fra august).
Størst er Demokratene, med en oppslutning på 0,9 prosent. Deretter kommer industri- og næringspartiet med 0,7 prosent, Partiet De Kristne med 0,5 prosent og Pensjonistpartiet og Sentrum begge med 0,2 prosent.
Partiene Pasientfokus, Liberalistene, Helsepartiet og Alliansen for alle 0,1 prosent.
Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:
August: Ny smell for Vedum: MDG øyner håp om helt ny regjering
Juni: Lanserte seg selv som statsminister: Slik reagerte velgerne
Mai: Senterpartiet og Høyre går på en smell: - Tilbakegangen virker dramatisk
April: Knalltall for Støre fem måneder før stortingsvalget: - Det er en trend
Mars: Vaksinesmell for statsministeren: Nå faller Erna
Ville endret Stortinget
Målingen ville ført til en stollek på Stortinget, og styrkeforholdet mellom partiene ville blitt endret. Størst endring ville det blitt for Arbeiderpartiet, som ville styrket sin stortingsgruppe med ytterligere sju mandater (55 totalt). Mens Senterpartiet ville mistet tilsvarende antall, og endt med totalt 21 stortingspolitikere.
MDG ville fått inn totalt ni mandater, som er seks flere enn de nå får inn. Samtidig ville KrF nesten blitt radert ut av Stortinget, og ville endt med kun ett mandat.
Pasientfokus, som kom inn med ett mandat, ville også mistet sin plass.
Ser man på bakgrunnstallene, er det gruppen med Andre partiet som har klart flest velgere som stemte på partiene i valget, men som nå er usikre på valget (29 prosent).
En del tvilende velgere har også KrF (5,3 prosent) og Senterpartiet (4,7 prosent),
Av de som oppgir at de ikke stemte i stortingsvalget, svarer flest at de nå vil stemme Arbeiderpartiet (24,6 prosent). Deretter kommer Høyre (13 prosent), MDG (10 prosent) og Fremskrittspartiet (7,2 prosent).