Gå til sidens hovedinnhold

- Kunne skutt tusenvis

Ulf Høyer-Johansen har skutt mer enn 30 oljetilsølte fugler.

- Dette er mye verre enn jeg hadde forestilt meg. Det er tusenvis av fugler her i området som nå blir pint i hjel på grunn av oljen, sier Ulf Høyer-Jonassen. Søndag begynte han å skyte ærfugl.

Han var ute i båt i Viksfjord søndag kveld og oppdaget at olje fra det grunnstøtte skipet «Godafoss» også hadde kommet dit, skriver Østlandsposten.

- Det var isflak med olje på og mye oljefilm imellom flakene. Det luktet intenst av olje, forteller han.

Sammen med en kamerat så han flokker av sjøfugl, spesielt ærfugl, svarte av olje.

- Det er svært lite olje som skal til for at en fugl ikke overlever det. Fjærdrakten blir ødelagt og de fryser i hjel i denne kulda. Når fuglene får olje på seg vil de også naturlig nok prøve å stelle seg og på den måten får de også oljen inn i kroppen, forteller Høyer-Jonassen.

På eget initiativ, men etter samtale med politiet, tok han søndag geværet fatt og gjorde lidelsene for 10–15 ærfugl kortvarig. I går fortsatte han jakten på oljetilsølte fugler. Han ser for seg en lang jaktsesong dersom han må gjøre det alene.

- På de få timene jeg nå har vært ute i Viksfjord har jeg nok sett tusenvis av fugler som er skitnet til av olje. Utover forbi Svenner er det enda flere. Dette er absolutt ingen hyggelig jakt. Det er så mye is i fjorden at fuglene trekker lenger ut fra land. På den måten blir flere fugler rammet av oljesølet også, sier Høyer-Jonassen.

Østlands-Posten var med Høyer-Jonassen på fuglejakten i Viksfjord i går. På store deler av strekningen mellom Seilerhytta og Svenner var oljen godt synlig, både oppå isflakene og som film på vannet. En del av skjærene ved Svenner var også tydelig merket av oljesølet. I tillegg var det tydelig at sjøfuglbestanden var hardt rammet.

- I media har vi fått høre at oljen fra «Godafoss» har vært under kontroll. Det overrasker meg derfor at omfanget av oljesøl er så stort. Jeg forstår ikke at ikke skipet ble tømt for olje raskere. Det er også merkelig at ikke utviklingen av lenser og annet oljevernutstyr har gått raskere. De lensene man har i dag tåler ingenting, og er like ubrukelige i litt vind som i kaldt vann, sier Høyer-Jonassen.

Under «Full City»-katastrofen var det mye diskusjon om hvorvidt oljeskadd fugl burde vaskes eller skytes. Høyer-Jonassen mener fuglene lider minst om de blir skutt.

- Men for all del, jeg ser på det som positivt med vasking dersom det betyr at fuglene kan reddes. Men i denne kulda tror jeg ikke det er en god løsning.

Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) ber folk ta kontakt med dem dersom de finner skadde eller døde fugler.

Senere tirsdag meldte Telemarksavisa at sårbare naturområder ved Jomfruland ser ut til å være skånet fra det verste oljesølet.

Les flere saker fra Østlandsposten her.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken