De to største fagforeningene innen fri scenekunst, Norske dansekunstnere og Danse og teatersentrum, trekker seg i protest fra bransjekonferansen Kulturytring Drammen.
Her deltar blant annet kulturtopper, fagforeninger, kultursjefer fra kommunene, Stortingets kulturkomité og kulturminister Abid Raja (V).
Scenespillet «Sløserikommisjonen» er årsaken til oppstyret. Dette er et stykke basert på Facebook-siden Sløseriombudsmannen, hvor Are Søberg i årevis har raljert mot offentlig finansiering av kunstprosjekter.
Regissør Morten Traavik forklarer at Sløserikommisjonen er et sosialt eksperiment, og at et av resultatene av eksperimentet er at det «avdekker holdninger og tankemønstre der man kanskje minst venter å finne dem».
– Noe av det vi har funnet ut er at det frie norske scenekunstmiljøet ikke på langt nær er like interessert i ytringsfrihet som det en skulle tro.
Hør: Sløseriombudsmannen gjester Stavrum & Eikeland
Kulturytring Drammen starter 21. juni, og inneholder over 80 arrangementer, inkludert flere debatter om ytringsfrihet.
– En handling i solidaritet
I en pressemelding fredag skriver styret i Danse- og teatersentrum at Kulturytring Drammen «ikke i tilstrekkelig grad har overbevist om at de klarer å legge til rette for et ytringsrom der utsatte og til dels marginaliserte stemmer blir ivaretatt».
Danse- og teatersentrum er Norges største fagforening innen fri scenekunst. I 2020 fikk de 5,5 millioner i statsstøtte.
De skriver videre at Kulturytring Drammen kan bli en viktig arena for kulturpolitisk diskusjon «dersom de sikrer et trygt ytringsrom for alle».
Nettavisen har snakket med styreleder Susanne Næss Nielsen.
Les også: Reagerer på nye elsparkesykkel-krav: – Trodde det var en skrivefeil
Hun sier at mange i kunstmiljøet har opplevd hets på nettet etter kritiske innlegg fra Sløseriombudsmannen.
– Hva er galt med ytringsrommet på konferansen?
– Det er ikke noe galt med det, men når man legger til rette for noe som har medført så mye hets, så må man også være sikker på at de som er rammet av hetsen blir ivaretatt på en god måte, og det vet vi enda ikke hvordan blir.
– Så dette er en handling i solidaritet med de kunstnerne som har opplevd dette som vanskelig, legger hun til.
Les også: - Jeg møtte Irans neste president i et torturkammer. Jeg var høygravid
Næss Nielsen sier de tåler kritikken, men at hetsen blir for mye.
– Mener du dere bør tåle å bli kritisert i et scenestykke?
– Jeg tenker at alle må tåle kritikk, og scenekunstbranjsen er vant med å tåle mye kritikk, men når truslene går på deg og familien din, så når nivået noe helt annet.
Les også: Hadia Tajik åpner opp om sorgen: - Føltes helt svart
– De vil ha ytringstrygghet
Regissør Morten Traavik står bak Sløserikommisjonen, som inviterer gjester fra kulturlivet og Sløseriombudsmannens Facebook-side opp på scenen for å forsvare seg mot kritiske motstemmer.
– Det er formet som et slags innspillsmøte, iscenesatt med alle teaterets virkemidler, sier han.
Han reagerer på at forbundene etterlyser det de kaller et «trygt ytringsrom».
– De snakker mye om trygghet. Spørsmålet er: Vil de ha trygg kunst eller fri kunst? Fri kunst kan ikke være trygg kunst, for i den frie kunsten, der kan alt skje.
Les også: Snart sommerferie: Verden åpner seg for nordmenn
Traavik sier at hans erfaringer med kunsten i totalitære regimer setter kritikken fra hans kollegaer i et dårlig lys.
– Jeg har jobbet som kunstner i blant annet Nord-Korea, Kambodsja, Angola og Russland. Da er det vanskelig å ta dette på alvor, fordi Norge har et av de mest åpne og trygge ytringsrommene i verden for kunstnere.
– Det fremstår som litt bortskjemt og barnslig, legger han til.
Les også: Statsstøttet rumpemaling latterliggjøres i utlandet: – Galskap
– For risikabelt å delta
Fra før av har fagforeningen Norske dansekunstnere også trukket seg, og sin debatt «Den inkluderte og mangfoldige kunstneren», fra konferansen.
«Det norske ytringsklimaet er i forfall og vi ser ikke hvordan et slikt programmeringsvalg utgjør et forsøk på å trekke debatten i en mer konstruktiv retning» skriver i de i sin pressemelding.
Forbundsleder Kristine Karåla Øren utdyper til Nettavisen.
– Hans rolle er å være kunstner - min rolle er å beskytte de kunstnere som har vært utsatt for dette i lang tid, sier hun om kritikken fra Traavik.
Hun forteller at de har anmeldt flere tilfeller av trakassering, hets og hatefulle ytringer med utgangspunkt i Sløseriombudsmannens Facebook-side. De opplevde det derfor som for risikabelt å delta, sier hun.
– Det handler overhodet ikke om å være barnslig. Vi opplevde at det ville være for risikabelt å være med i det forumet, og derfor velger vi å trekke oss.
– Morten Traavik har en beskyttet rolle, virket det som, siden det later til at han ikke opplever å bli utsatt for dette.

Hadia Tajik åpner opp om sorgen: - Føltes helt svart
– Men er det noe galt med stykket Sløserikommisjonen i seg selv?
– Jeg kommenterer ikke på det spesifikke scenestykket. Det er ikke min oppgave i denne sammenhengen.
Også Kunstnernettverket, som samlet 19 kunstforbund - inkludert Norske dansekunstnere, har trukket en debatt de skulle arrangere. Dette fordi de er et konsensusnettverk, og ikke gjør arrangementer som alle medlemsforbundene stiller seg bak, får Nettavisen opplyst.
Usaklig kommentarfelt
Regissør Traavik er enig med fagforeningene i at kommentarfeltet på Facebook ofte er lite konstruktivt.
– Mange opplever seg hetset på grunn av Facebook-siden til Sløseriombudsmannen. Bør de da forvente at denne personen blir invitert til en bransjekonferanse?
– Jeg er helt enig i at tonen i Sivilombudsmannens kommentarfelt ikke er egnet til en saklig debatt om kultur og kunst. Det har jeg vært helt siden jeg fikk denne ideen. Men dette er et prosjekt der mannen selv og flere av hans følgere deltar på bortebane, foran et kulturpublikum, og er villige til å bli kritisert. Da er det litt nedstemmende at scenekunstnerne reagerer med å lukke seg selv inn i sine egne ekkokamre.
Les også: Store sammenstøt da fransk politi stanset raveparty
Traavik reagerer på at Norske dansekunstnere skal avholde sitt eget arrangement i stedet for gi innspill til regjeringens ytringsfrihetskommisjon.
– Og når det nå planlegges egne seminar om samme tematikk, men da bare for utvalgte meningsfeller, så tolker jeg det som at denne delen av scenekunstmiljøet prater om noe annet enn ytringsfrihet. De snakker om ytringstrygget.
Kulturytring Drammen finner sted 21. - 23. juni i nettopp Drammen.