Gå til sidens hovedinnhold

- Kunstig å koble Frp til høyreekstremisme

- Jeg tviler på at det var i Fremskrittspartiet Anders Behring Breivik ble radikalisert, sier mannen som har nøstet i terroristens ideologiske forbilder.

Frp-leder Siv Jensen opplever koblingen mellom 22. juli-terroren og Fremskrittspartiet som krenkende. Forfatteren, oversetteren og bloggeren Øyvind Strømmen, ekspert på høyreekstremisme og ytterliggående islamkritikere, sier han forstår reaksjonene i Fremskrittspartiet.

- Frp fortjener ikke å bli sett på som ekstreme. Det er de ikke, sier han til Nettavisen.

Breiviks meningsfeller
Strømmen har akkurat kommet med boka «Det mørke nettet», der han hevder det før 22. juli var skapt et klima av islamkritikk og innvandringsmotstand i Norge, godt hjulpet av høyreekstreme krefter på nettet. I boka nøster Strømmen opp det han kaller det kontrajihadistiske miljøet og viser hvordan han mener Anders Behrings Breivik var en del av et ideologisk miljø med et innebygget voldspotensial.

Frp og 22. juli
Debatten om 22. juli- terroren og Fremskrittspartiets eventuelle ansvar for høyreekstremisme har denne uken nådd kokepunktet. AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som har provosert Frps tillitsvalgte med uttalelser om at Frp har et medansvar for hatske holdninger mot innvandrere og at partiet skyr en debatt om holdningene i eget parti til islam og innvandring. Onsdag sendte Frps nestleder Per Sandberg et gisp gjennom stortingssalen ved å si at Ap har «spilt offer» etter 22. juli. Sandberg la seg etterpå flat og beklaget uttalelsen, og torsdag kom partileder Siv Jensen med nok en beklagelse fra Stortingets talerstol.

Siv slo tilbake
Men samtidig slo Siv Jensen tilbake mot kritikerne og sa at Frp ikke kan ta ansvar verken for terroristens holdninger eller gjerninger. Hun sa hun opplever at Eskil Pedersen med uttalelser til mediene, blant annet til Dagbladet.no torsdag, forsterket koblingen mellom Frp og Breivik. Hun sa hun og partiet opplever det som krenkende.

- Det går an å hevde at det er en glidende overgang fra Frp til høyreekstremister, men den overgangen kan starte hvor som helst. Det er også en glidende overgang fra SV til Frp. Frp fortjener ikke å bli sett på som ekstreme, for det er de ikke, og hvis man skal bekjempe høyreekstremisme i Norge, må man ha Frp på laget, sier Strømmen.

Hvis man skal bekjempe høyreekstremisme i Norge, må man ha Frp på laget

Strømmen vil likevel ikke frikjenne Fremskrittspartiet helt når det gjelder det brune grumset i den norske samfunnsdebatten.

«Bidratt til å bane vei»
I sin bok skriver han at Fremskrittspartiet er det partiet på høyresiden i norsk politikk som i størst grad må sies å ha bidratt til å normalisere og banalisere konspirasjonsteorier og høyreekstrem tenkning. «Dermed har partiet bidratt til å bane vei for ytterliggående politiske krefter», konkluderer han.

Bare så det er sagt: Han trekker fram eksempler fra både høyre- og venstresiden i norsk politikk når det gjelder slike bidrag til å «normalisere og banalisere». Men når det gjelder Frp, nevnes blant annet Siv Jensens introduksjon av begrepet «snikislamisering» i 2009 og Kent Andersen og Christian Tybring-Gjeddes bredside mot Arbeiderpartiet og det «flerkulturelle» Norge i Aftenposten i august 2010.

Kritiserer retorikken
- Retorikken kunne like gjerne vært hentet fra kontrajihadistene, og det er det jeg kaller en banalisering. Ved å hente inn disse begrepene i den hjemlige politiske debatten, bidrar de til å normalisere dem. Det er det jeg vil kritisere Frp for å ha gjort, sier Strømmen til Nettavisen.

Men Strømmen peker på at mer ytterliggående høyrepartier ikke har funnet noe godt fotfeste i Norge og gir Fremskrittspartiet noe av æren for det.

- Litt av grunnen til at vi ikke har slike partier i Norge, mener jeg er Fremskrittspartiet. De har demmet opp for dette. Men det finnes folk i Frp og blant Frps sympatisører som mener ganske drøye ting om islam og innvandring, sier Strømmen.

- Underlig å peke på Frp
Han sier han forstår at partiet reagerer på å bli slått i hartkorn med Anders Behring Breivik.

- Jeg tviler på at det var i Frp han blei radikalisert, og da er det underlig å peke på Frp. For å forstå hvor Breivik blei radikalisert, mener jeg vi må lete blant ekstreme stemmer på internett. Her er det lett å dra kjensel på mye av det samme tankegodset som Breivik har gitt uttrykk for. Jeg mener det er herfra ideene har kommet og fått lov og spire og sette frukt hos Breivik, sier Strømmen.

I sin bok avviser Strømmen at Breivik er en ideologisk einstøing. Han peker på kontaktpunkter som English Defence League, ulike grupper under det internasjonale nettverket SIAN og Peder Nøstvold Jensen, alias Fjordman, som Strømmen beskriver som «en fascistisk ideolog med et betydelig internasjonalt publikum».

Og når det gjelder Frp, mener Strømmen at partiets motstandere ikke har koblet Frp og 22. juli i så stor grad som partiet selv gir inntrykk av og sier partiet må tåle politisk kritikk.

- Men jeg håper virkelig at diskusjonen om høyreekstremisme i Norge ikke blir en diskusjon om Frp, sier han.

Les mer om høyreekstremisme på Strømmens blogg eurofascism.info

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken