Den svenske kunstneren Lars Vilks ble mandag drapstruet av en mann. Mannen ringte ifølge Vilks fra Somalia.

– Jeg har fått et hundretalls telefontrusler, men det her føltes skikkelig ubehagelig, sier han til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Mannen spurte og jeg kjente til hva som hadde skjedd med Kurt Westergaard i Danmark. Da jeg sa at det gjorde jeg, sa han: «Nå kommer vi på besøk til deg.», skriver Expressen .

Vilks sier at samtalen kom fra Somalia, fordi han kunne se det på landsnummeret mannen ringte fra.

- Vi kommer, vi kommer
- Etter en stund ringte mannen igjen og sa: «Vi kommer, vi kommer.» Jeg har mottatt et hundretall telefontrusler i oppigjennom årene, og har lært meg å bedømme alvoret i dem. Denne trusselen tok jeg på alvor, sier kunstneren.

Han har nå politianmeldt hendelsen, men politiet i Helsingborg vil ikke uttale seg i saken.

- Jeg kan ikke uttale meg om Vilks har fått politibeskyttelse. Vi har en spesiell rutine som vi følger i slike tilfeller, sier polititalsmann Göran Hassel til Sydnytt.

Tegnet profeten Muhammed som «rondellhund»
Lars Vilks fikk mye oppmerksomhet da han sommeren 2007 stilte ut pennetegninger av den islamske profeten Muhammed.

Ifølge Wikipedia stilte han kort tid etter også ut en enkel skisse i A4-format av profeten utformet som en «rondellhund» på en utstilling med temaet «hund» i Linköping i Sverige. Rondellhunder er et svensk gatekunstfenomen som oppsto i november 2006 da fargerike hundefigurer ble plassert av anonyme amatørkunstnere i rundkjøringer, på svensk kalt rondeller.

Angrepet med barnebarn i huset
Vilks er den andre kunstneren som på kort tid har blitt truet på livet. Fredag ble Kurt Westergaard, mannen som i 2005 utløste raseri i hele den muslimske verden med sin karikatur av profeten Muhammed med en bombe i turbanen, utsatt for et drapsforsøk i sitt hjem i Viby.

Tilstede var også Westergaards fem år gamle barnebarn. Westergaard ble nødt til å forlate barnebarnet og låse seg inne på et sikringsrom i huset for å unnslippe angriperen. Barnebarnet kom fysisk uskadd fra hendelsen. Dansk politi har pågrepet og siktet en 28 år gammel dansk-somalier for drapsforsøket.

28-åringen angrep Westergaard med øks og kniv. Han er også siktet for angrep på politiet i forbindelse med pågripelsen.