Gå til sidens hovedinnhold

Kunstnerne avlyser møte med Ytringsfrihetskommisjonen

Etter sommerens kulturkrangel om Ytringsfrihetskommisjonen og Sløseriombudsmannen, hadde kunstnerne invitert kommisjonen til nytt møte. Så avlyste de.

- Jeg synes det var synd og skuffende at de avlyste. Vi var klar for et slikt møte etter sommerens debatter med utgangspunkt i de 15 organisasjonenes henvendelse til oss, sier leder Kjersti Løken Stavrum i Ytringsfrihetskommisjonen til Nettavisen.

Denne sommeren har det kokt i debattfeltene. Det startet etter bransjekonferansen Kulturytring Drammen i juni, der Ytringsfrihetskommisjonen hadde invitert Are Søberg, alias Sløseriombudsmannen til innspillsmøte for kunstnere. Fagforeningene Norske dansekunstnere og Danse- og teatersentrum trakk seg i protest.

Les: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

Deretter sendte 15 kunstorganisasjoner et opprop til Ytringsfrihetskommisjonen, der de tok til orde mot hat, vold og trusler. Brevet var myntet på Sløseriombudsmannens virksomhet på Facebook, og Ytringsfrihetskommisjonens invitasjon av ham til innspillsmøte.

- Der ba de oss om å ta på «ytterste alvor» hat, vold og trusler mot kunstnere. Vi hadde derfor takket ja til invitasjonen til møte i Arendal blant annet for å høre mer om deres meninger, sier Stavrum.

Det var Kunstnernettverket som ba om et møte med Ytringsfrihetskommisjonen. Monica Boracco, som er leder for arbeidsutvalget i nettverket og forbundsleder i Dramatikerforbundet, svarer i en e-post til Nettavisen på hvorfor møtet ble avlyst.

- Kunstnernettverket har ingen fellesuttalelse i denne saken og det ville derfor vært avgjørende for å gjennomføre at så mange som mulig av medlemsorganisasjonene kunne stille. Det kunne de ikke, og da vi heller ikke hadde noe møtelokale så ble det ikke noe av møtet.

Samtidig fortsetter debatten i sosiale medier og her i Nettavisens spalter. Sist ut var Nettavisens redaktør Erik Stephansen som pekte på at kunstmiljøet feilinformerer om konsekvensene av Are Søbergs skriverier på Facebook.

Les: Kunstmiljøet fortsetter å bløffe og forvrenge

Boracco i Kunstnernettverket har sine meninger om debatten som har pågått siden juni. I sin leder i fagpublikasjonen Dramatiker skriver hun:

- Det siste er aktualisert gjennom de siste ukenes lett absurde og oppblåste feide rundt Ytringsfrihetskommisjonen. For en som har relativt god innsikt i saken, er det tiltagende sprøtt å lese alt fra kommentarer i store aviser til innlegg i SoMe om kunstnerorganisasjonenes nærmest moralske og intellektuelle fallitt i våre holdninger til ytringsfrihet. Det vi faktisk har gjort er å skrive under på en støtteerklæring til Norske Danskunstneres arbeid med å avdekke og belyse trakassering av sine medlemmer. Brevet fra Kunstnerorganisasjonene har ført til en imponerende flom av fantasifulle utbrudd om identitetspolitikk og no-platforming, samt beskyldninger om boikott av kommisjonen. I den virkelige verden har alle organisasjonene allerede avholdt sine møter med kommisjonen, og har ikke blitt invitert til noen flere møter etter det. Tvert imot, så har Kunstnernettverket, der jeg er AU-leder i år, bedt Ytringsfrihetskommisjonen om et møte under Arendalsuka i august, skriver hun blant annet.

Dette møtet har de nå avlyst .

Kjersti Løken Stavrum er gift med ansvarlig redaktør Gunnar Stavrum i Nettavisen. Sløseriombudsmannen, Are Søberg, er kommentator i Nettavisen.