*Nettavisen* Nyheter.

Kurdisk folkevalgt dømt til fengsel i Tyrkia

Diyarbakir (NTB-AFP): Den fremtredende kurdiske politikeren Leyla Zana er dømt til ti års fengsel i en tyrkisk domstol for angivelig samarbeid med det forbudte PKK.

Den 51 år gamle menneskerettighetsaktivisten og parlamentarikeren Zana har tidligere sittet ti år i fengsel sammen med tre andre partifeller for lignende anklager. Hun ble løslatt i 2004, men krevde saken gjenopptatt for å renvaske seg. Hun ble dømt igjen i 2008, men Tyrkias høyesterett avviste dommen og forlangte en ny rettssak.

Torsdag ble hun i en domstol i sørøstlige Diyarbakir dømt for å ha brutt straffeloven og antiterrorlovene i ni forskjellige taler. Hun var tiltalt for å ha støttet og spredt propaganda til støtte for det kurdiske arbeiderpartiet PKK og for å ha hyllet PKKs fengslede leder Abdullah Öcalan.

I valget i 2011 stilte Zana som uavhengig kandidat og ble stemt inn i den tyrkiske nasjonalforsamlingen. Hun har også tidligere sittet i parlamentet, og var i 1991 den første kurdiske kvinnen som ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i Tyrkia.

Ettersom hun er folkevalgt, er Zana unntatt straffeforfølgelse, men saken stammer fra før hun ble valgt. Det er ventet at hun vil anke dommen.

Leyla Zana har mottatt flere priser for sitt menneskerettsarbeid, blant annet den norske Rafto-prisen og EU-parlamentets Sakharov-pris. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.