Kurdisk milits kritiseres for bruk av barnesoldater

BRYTER LØFTER: Den kurdiske YPG-militsen i Syria har fortsatt barnesoldater i sine rekker, til tross for løfter om å demobilisere dem.

BRYTER LØFTER: Den kurdiske YPG-militsen i Syria har fortsatt barnesoldater i sine rekker, til tross for løfter om å demobilisere dem. Foto: Stringer (Reuters)

Kurdiske militsgrupper nord i Syria har fortsatt barnesoldater i rekkene, til tross for løfter om å demobilisere dem.

16.07.15 08:32

– YPG-militsen lovet å slutte å sende barn i krig, og de bør holde dette løftet, slår Human Rights Watch fast i en ny rapport.

YPG er den væpnede grenen til Det demokratiske unionspartiet (PYD), som regnes som den syriske avleggeren av Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) i Tyrkia.

PYD har også en egen kvinnemilits, YPJ, og de har også barnesoldater i sine rekker, slår menneskerettighetsorganisasjonen fast.

Lovet å demobilisere

YPG og YPJ avga for ett år siden et skriftlig løfte om å slutte å rekruttere barn og å demobilisere alle barnesoldater i sine rekker, og mange ble også sendt hjem. Men langt fra alle, konstaterer Human Rights Watch.

Ifølge deres rapport ble 149 barn demobilisert, men både YPG og YPJ har siden rekruttert nye barnesoldater og også sendt dem i strid.

– Selvsagt kjemper de kurdiske styrkene mot grupper som IS, som selv ikke respekterer krigens lover, men det er ingen unnskyldning for å tolerere egne overgrep, heter det i rapporten.

Tilbakeviser ikke

Human Rights Watch har samlet inn navnene på 59 av barnesoldatene i YPG og YPJ, ti av dem under 15 år gamle.

Noen av barna ble ifølge menneskerettighetsorganisasjonen rekruttert uten at foreldrene deres ble spurt.

YPG tilbakeviser ikke anklagene om bruk av barnesoldater, men sier i et tilsvar til rapporten at de står overfor «betydelige utfordringer» når det gjelder å få slutt på bruken av dem som følge av den væpnede konflikten de står midt oppe i.

Den kurdiske militsen hevder å ha demobilisert 27 gutter og 16 jenter under 18 år i april og juni i år, og hevder også å ha sparket ut tre offiserer som hadde barnesoldater under sin kommando.

Lunken støtte

YPG-militsen har ifølge vestlig etterretning et stort antall PKK-soldater i sine rekker, noe som legger en demper på Vestens og Tyrkias vilje til å støtte dem.

Før IS begynte sin framrykking, kontrollerte Det demokratiske unionspartiet (PYD) og deres milits tre enklaver nord i Syria.

Det kunne de takke president Bashar al-Assad for, som trakk ut sine regjeringsstyrker og ga kurderne en stor grad av selvstyre, mot at de holdt andre opprørsgrupper ute.

PKK har i flere tiår vært å finne på en rekke lands og organisasjoners lister over terroristorganisasjoner, blant dem Norge, USA, EU og NATO.

Med sin revolusjonære sosialistiske ideologi har PKK også hatt få politiske støttespillere i Vesten, utenom marginale marxist-leninistiske miljøer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag