RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kurdistan nesten uten oljereserver i dag

Sist oppdatert:
DNO går inn i et mer jomfruelig område for oljeleting med dagens avtale om leting i den kurdiske delen Nord-Irak. Kurderne har imidlertid ambisjoner om mer
- Det er kun mindre oljereserver i Kurdistan i dag, sier Taha Barwari som er Kurdistans regjeringens representant i Norden, med hovedsete i Sverige.

Barwari er ikke kjent med dagens avtale mellom Kurdistans regionale regjering i Nord-Irak og norske DNO, hvor oljeselskapet har blitt tildelt leteområder og operatørskap i den kurdiske delen av Nord-Irak.

Barwari påpeker imidlertid kurdernes krav om å få kontroll også med de oljerikeområdene rundt den nordirakiske byen Kirkuk, som en del av selvstyreområdet.

Kirkuk har under tiden med Saddam Hussein som leder i Irak blitt arabifisert på bekostning av både kurdere og turkmenere. Den turkmenske befolkning er opprinnelig den største i områdene rundt Kirkuk, men etter 1950 økte antallet kurdere i det de tok jobber i den ekspanderende oljeindustrien i området. På 1970-tallet startet imidlertid Saddams arabifisering av de viktige oljeområdene.

Dagens kurdiske selvstyreområde er kun en mindre del av Kurdistan, som ligger i fjellområdene mellom den oljerike delen av Iran og Irak og tilsvarende oljerike Kaukasus.

De stadige uroligheten i områdene på tvers av grensene mellom Kaukasus, Tyrkia, Iran, Syria og Irak har i stor grad forhindret leting etter olje og gass i Kurdistan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere