Kurt Willy Oddekalv (63) døde etter å ha falt gjennom isen i Bergen mandag ettermiddag. Navnet frigis i samråd med pårørende mandag kveld.

I en pressemelding fra politiet presiserer de at familien vil komme med en uttalelse i løpet av de neste dagene, men at de ber om ro i tiden fremover.

Vest politidistrikt meldte mandag omkring 17.15 i en pressemelding at de var ved Bahusvannet, der de undersøkte om en person hadde gått gjennom isen. Omkring en halvtime senere skrev de at en person var funnet og bekreftet omkommet.

Til Bergens Tidende fortalte operasjonsleder Terje Magnussen at de ble varslet av noen som hadde sett spor på isen.

- Vi ble varslet av folk som hadde sett spor ut på vannet mot en råk i isen, sier operasjonsleder Terje Magnussen.

Miljøaktivist

Oddekalv var en profilert miljøaktivist, og leder av Norges Miljøvernforbund. Han grunnla organisasjonen i 1993, etter at han ble ekskludert fra Norges Naturvernforbund.

– Dette er veldig trist, sier Gustav Bahus, leder av Vestland Frp, til VG.

– Han er en nær venn av meg. Jeg har hatt veldig mye å gjøre med Kurt-en i mange år. Han bodde ved Bahusvatnet. Jeg fikk nettopp meldingen om at han hadde omkommet der. Nei, dette er sørgelig, sier Bahus.

Mohn: Så leit

– Så leit, så leit, sier forretningsmannen Trond Mohn til Bergens Tidende.

Mohn har støttet Kurt Oddekalvs prosjekter økonomisk.

– Han hadde alltid et hjerte for dem som trengte det og en forstand for miljøet og de store sammenhenger. Uredd sto han opp for sine meninger og alltid med full integritet, sier Mohn.

Rotevatn: Miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme

– Det var en trist beskjed å få, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) om Kurt Oddekalvs dødsfall.

Kurt Oddekalv, som var leder i Norges Miljøvernforbund, gikk gjennom isen på et vann sør i Bergen kommune og døde mandag.

– Oddekalv hadde et livslangt miljøengasjement. Han var en utradisjonell type som skapte mange kontroverser, men engasjementet for naturen var utrettelig, sier Rotevatn til NTB.

– Miljøbevegelsen har mistet en tydelig stemme, legger han til.

Ordfører: Stor sorg

Til Bergensavisen sier ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) i Bergen at mange vil savne Oddekalv.

– Det er med stor sorg jeg har mottatt budskapet om at Kurt er død. Mine tanker og kondolanser går til hans nærmeste. Kurt var en bauta i miljøkampen, han kjempet hardt for det han trodde på. Vi er mange som kommer til å savne Kurt, sier ordføreren.