Gå til sidens hovedinnhold

- Kutt strømmen før arbeidsstokken!

Økonomiekspertens råd er klart. Strømsparing kan redde 15.000 norske arbeidsplasser.

Midt i finanskrisen snur norske og internasjonale bedrifter hver stein for å finne muligheter for innsparinger og kostnadsreduksjoner.

Økonomiekspert Rune Pedersen fra Pengeforlaget, mener mange bedrifter i Norge vil ha stort utbytte av å se på eget strømforbruk i det arbeidet.

- Man bør kutte strømforbruket før man går til oppsigelser av ansatte. For mange vil dette være «gratis penger» og bør egentlig være en mulighet man utnytter uansett om det er dårlige tider eller ikke, sier Pedersen til Nettavisen.

Uttalelsen kommer i forbindelse med at det statseide foretaket Enova lanserer kampanjen «Snu Strømmen» som skal redusere og effektivisere det nasjonale strømforbruket.

- Alle monner drar, og kan man spare hoder ved å kutte strømforbruket bør man absolutt gjøre det, sier Pedersen.

Store penger
Ingen vet nøyaktig hvor mye penger som ligger i nasjonal strømsparing. Noen har imidlertid forsøkt regnestykket.

Ifølge en Enova-støttet rapport Bellona og Siemens utarbeidet i 2007 fant man et estimert sparepotensial på mellom 20 og 22 terrawattimer (TWh). Det utgjorde den gangen 20 prosent av landets samlede strømforbruk. Ifølge beregningen fordelte sparepotensialet seg på 3,6 TWh i industrien, 8,4 TWh i bygninger og 8 til 10 TWh innen vannkraft.

LES OGSÅ: Sløser milliarder på strøm

Naturvernforbundets rapport «Energifrigjøring i bygg - Norges største kraftverk» konkluderte forbundet med at det burde være mulig å frigjøre helt opp mot 15 TWh i norske bygninger innen 2020.

Ifølge strømbørsen NordPool er dagens spotpris på strøm for én TWh 539.060.000 kroner.

Det gir en pris på en kilowattime, som vanlige forbrukere er vant til å forholde seg til, på 0,53 kroner.

Dersom rapportene er riktige betyr det et innsparingspotensialet i Norge ligger på svimlende 14,55 milliarder kroner.

Per år.

Det utgjør mellom 15.000 og 20.000 normalårsverk inklusive arbeidsgiveravgift og andre sosiale utgifter for arbeidsgiver hvert år.

Må trå til
I Oslo var det olje- og energiminister Terje Riis-Johansen som offisielt åpnet Enova-kampanjen. Også han ber norske bedrifter se på lønnsomheten i strømsparing.

- Jeg mener energieffektivisering kan være et viktig bidrag for å få tallene til å gå fra rødt til svart, og på samme tid gjøre miljøet grønnere. Det er derfor et bidrag for å løse to store kriser samtidig, sier Riis-Johansen til Nettavisen.

Og trekker samtidig fram den andre, og kanskje største, gevinsten ved strømsparing; miljøet.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken