*Nettavisen* Nyheter.

Kutter bruken av oljepenger

Foto: Kallestad, Gorm (Scanpix)

Regjeringen legger opp til mindre bruk av oljepenger i revidert nasjonalbudsjett.

13.05.11 12:26

STORTINGET (Nettavisen:) Regjeringen vil kutte bruken av oljepenger med 15,2 milliarder kroner i revidert nasjonalbudsjett.

SISTE: Finansdepartementet har lagt ut forslaget til revidert

Les også: - Dårlig nytt for folk flest

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) la klokka 11.45 fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Følg finansministerens pressekonferanse direkte på nett-TV her fra klokka 12

Saken oppdateres.

- Nå er veksten sterkere enn vi kan regne som normalt, og ledigheten har gått ned. Da er det riktig å stramme noe inn i budsjettet og redusere bruken av oljeinntekter. På denne måten letter vi også presset på pengepolitikken. En sterkere norsk renteoppgang enn i andre land framover kan gi en sterkere krone. Dette vil være uheldig for det konkurranseutsatte næringslivet og sette arbeidsplasser i fare, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

ALT OM REVIDERT

Bruk av oljeinntekter er 15,2 mrd kroner lavere enn i budsjettet som ble vedtatt i høst

Bruken av oljepenger er 10,3 mrd kroner under fireprosentbanen

Skatteinntektene og utbytteinntektene er vesentlig oppjustert siden i fjor høst

Styrker satsingen på enkelte prioriterte områder, som vei og jernbane (økes med 186 millioner kroner).

Les mer på departementets nettside her

Mer til vei og bane
Det legges opp til økte bevilgninger til vei og bane på tilsammen 186 millioner kroner.

162 millioner kroner skal brukes på kartlegging av nordområdene.

Det blir økte bevilgninger til arbeidsmarkedstiltak for personer med nedsatt arbeidsevne og generelt en styrking av NAV.

Opprydding etter oljesøl
Regjeringen vil bruke 110 millioner kroner til oppryddingstiltak etter «Godafoss»-forliset. «Godafoss» var containerskipet som grunnstøtte i Ytre Hvaler nasjonalpark 17. februar i år. Grunnstøtingen førte til utslipp av tung bunkersolje i et stort område.

Les også: Norge går så det griner

Ifølge Avisenes nyhetsbyrå (ANB) er Norges veldig gode økonomiske stilling et viktig bakteppe for revidert nasjonalbudsjett. Handlingsregelen tilsier at det i et normalår skal brukes fire prosent avkastning av oljefondet, mens det kan brukes mer i dårlige tider. Når det går godt, må regjeringen derimot holde igjen, hvis de skal følge disse føringene.

Midtdelere må vente
En av budsjettlekkasjene kom fra NRK. Kanalen fortalte at regjeringen bevilger 25 millioner kroner til å utbedre den ulykkesutsatte E8 gjennom Lavangsdalen, men at midtdelere må vente. Stortingsrepresentant Anne Marit Bjørnflaten (Ap) fra Troms sier til NRK at det som kommer på plass er gjennomsnittsmåling av fart, utbedring av terrenget langs veien og siderekkverk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Barth-Heyerdahl, Øystein

7. januar i år mistet fem personer livet i en trafikkulykke i Lavangsdalen i Troms. I en minibuss som var involvert i ulykken satt ungdommer fra Alta som var på vei til en håndballturnering i Tromsø. Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehus Nord-Norge tryglet da myndighetene om å gjøre noe med den ulykkesutsatte strekningen og sa at midtdeler er et absolutt krav. - - Midtdelere kommer, men vi får komme tilbake til når, lovet samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) etter ulykken, blant annet i intervju med iTromso.no.

Opel er skuffet
En annen nyhet i revidert gjelder avgiftene på den nye miljøbilen Opel Ampera. Den blir 70.000 kroner billigere enn det Toll- og avgiftsdirektoratet la opp til, fordi regjeringen anser den som en vanlig hybridbil. Men informasjonssjef Hélène A. Formo i Opel er skuffet.

- Det er helt på hælene å putte hybrid som en stor klasse. For utvikling av miljøvennlige teknologier er det skuffende. Det gir overhodet ingen stimulans til å premiere miljøvennlig teknologi, sier hun til Nettavisen.

Les saken her: - Stort tilbakeskritt for miljøvennlig teknologi

Mer til terrorkamp
Regjeringen vil gi 30 millioner kroner til beredskapstroppen i Oslo, Politiets sikkerhetstjeneste og til modernisering av teknisk infrastruktur for krisehåndtering, meldte justisminister Knut Storberget (Ap) i en pressemelding allerede torsdag.

Kulturminister Anniken Huitfeldt meldte på Twitter at Vikersundbakken får 18 millioner kroner ekstra for å ferdigstille bakken.

Bevilgningene til Sjøforsvaret økes med 40 millioner kroner som en del av satsingen i nordområdene, ifølge DN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag