RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
KUTTER: Regjeringen vil kutte støtten til akuttovernattingsplassene for fattige EØS-borgere i Oslo til neste år. Daglig står folk i lange køer for å få låne en seng.
KUTTER: Regjeringen vil kutte støtten til akuttovernattingsplassene for fattige EØS-borgere i Oslo til neste år. Daglig står folk i lange køer for å få låne en seng. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

Kutter denne køen med et pennestrøk

Sist oppdatert:
- Vi er alvorlig bekymret, sier Kirkens Bymisjon.

Kirkens Bymisjon er svært bekymret etter gårsdagens fremleggelse av statsbudsjett for neste år.

Regjeringen vil nemlig legge ned 100 akuttovernattingsplasser for bostedsløse EØS-borgere som kommer til Oslo. Et tilbud som er svært populært, der folk hver dag står i kø for å få låne en seng.

- Dette er et brutalt forslag med tanke på fattige mennesker som blir rammet av budsjettkuttet. Vi går inn i den kaldeste årstiden nå, og regjeringen legger opp til at overnattingstilbudet for fattige tilreisende forsvinner, sier generalsekretær Lars Erik Flatø i Kirkens Bymisjon.

Les også: - Langt unna det vi forventet

- Merkelig begrunnelse
I forslaget til statsbudsjett kuttes overføringen til humanitære tiltak rettet mot EØS-borgere med over 10 millioner kroner, deriblant midlene til akuttovernattingsplassene.

BEKYMRET: Generalsekretær Lars Erik Flatø er bekymret for fattige EØS-borgere etter regjeringens kutt av overnattingsplasser.

Begrunnelsen er at det med innføring av tiggeforbud, ikke lenger vil være behov for slike overnattingsplasser.

Flatø mener mener regjeringens begrunnelse er merkelig.

- Behovet for akuttovernatting blir ikke borte selv om det blir forbudt å tigge. Med stor fattigdom i Europa, må vi både forvente og akseptere at mennesker også kommer til våre byer. Det er viktig å møte dette med vilje til humanitære verdier, uttaler Flatø på nettsidene til Kirkens Bymisjon.

Overnattingstilbudet, som er fordelt på to lokaler i Oslo, driftes av Kirkens Bymisjon og Røde Kors. Uten midler kan de ikke drifte tilbudet videre, påpeker generalsekretæren.

Overnattingstilbudet omfatter bare en seng for en natt. Det er ingen mat. Tidlig neste morgen blir alle gjestene effektivt sjekket ut. 

Les også: Alt om statsbudsjettet

- Hatt 42.000 overnattinger
Røde Kors er også bekymret over kuttet fra regjeringen.

- Akuttovernattingstilbudet vil i realiteten stå helt uten finansiering. Til nå har vi hatt over 42.000 overnattinger fra 56 nasjoner siden tilbudet startet i 2013. Hver natt fylles 100 senger og vi har daglige avvisninger, uttaler generalsekretær i Røde Kors, Åsne Havnelid.

Havnelid påpeker at dette er en meget sammensatt gruppe som benytter seg av tilbudet.

- I verste fall betyr dette kroken på døra for tilbudet. Det er alvorlig. Regjeringen snur ryggen til nøden i våre egne gater. Det går ikke an å forby fattigdom, sier Havnelid.

- Helt ny type hjemløshet
Nettavisen har tidligere omtalt overnattingstilbudet for fattige EØS-borgere.

- For oss i Kirkens Bymisjon er dette en helt ny type hjemløshet. Det er lenge siden Oslo har vært i en slik situasjon der vi har en så stor gruppe helt på siden av velferdsstaten, sa Marit Nybø, daglig leder for Bybo-prosjektet i Kirkens Bymisjon, til Nettavisen for ett år siden.

FIRE PÅ ROMMET: Slik ser det ut på rommet som de fattige EØS-borgerne får overnatte, inntil videre.


Hun kunne fortelle om gjester fra 77 ulike land, 57 prosent fra Øst-Europa, 18 prosent fra Afrika sør for Sahara, 10 prosent fra Vest-Europa, 5 prosent fra Nord-Afrika og 10 prosent fra andre land.

- Vi har arbeidsinnvandrere, vi har tiggere. Vi møter en fattigdom som gjør inntrykk, sa Nybø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere