RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kutter Europa-renten

Sist oppdatert:
Den europeiske sentralbanksjefen Wim Duisenberg kutter renten med et halvt prosentpoeng. Kronen styrker seg mot euro etter kuttet, som gjør at den norske sentralbanken i praksis nesten må senke renten nå i juni
Korrigerer euro/krone-kurs. Oppdatert med flere momenter.

Les også:
Uendret britisk rente
Kronen raser videre
Venter på "gnomene i Frankfurt"
Resesjon i Norge
Sverige kutter renten

Styringsrenten i Europa senkes dermed fra 2,50 til 2,00 prosent.

Det var ventet at det ville komme et kutt, og de fleste holdt en knapp på et halvt prosentpoeng. Dårlig vekst, fallende inflasjon og stadig sterkere euro gjorde det nesten umulig å gjøre noe annet enn å kutte.

Selv om rentenedsettelsen var ventet, har kronen styrket seg noe mot euro etter kuttet. Lavere rente gjør det mindre attraktivt å sitte med euro og desto mer attraktivt med kroner.

En euro koster nå 8,13 kroner, mot 8,14 rett før kuttet kom, og 8,16 tidligere i dag.

Denne kronestyrkelsen kommer imidlertid etter at kronen har svekket seg kraftig den siste tiden i påvente av videre rentekutt fra Norges Bank. Faktisk har kronen i dag vært på de svakeste nivåene mot euro på over to år.

Flere kutt
Tidligere i dag kuttet den svenske Riksbanken fra 3,50 til 3,00, mens Bank of England holdt sin stille på 3,75 prosent.

I USA er renten 1,25 prosent, og mange tror den vil bli kuttet ytterligere. I Japan er renten i praksis null, og har vært det lenge.

Alle de store økonomiene forsøker desperat å holde nede sine valutakurser av hensyn til eksporten, stimulere veksten, og unngå at man kommer i fare for å få deflasjon, altså fallende priser, slik man har opplevd i Japan.

Det siste er ansett som svært skadelig. Det stimulerer til ikke å bruke penger, og det gjør at husholdningenes og bedriftens lånebyrde øker etter hvert som tiden går.

Siden de fleste store landene allerede kjører store underskudd på sine statsbudsjetter og derfor ikke uten videre kan hive på mer køl her, blir en stadig lavere rente brukt for å stimulere til shopping og investering.

Norges Bank skal ha nytt rentemøte 25. juni. Pr. i dag er styringsrenten her hjemme 5,00 prosent, etter å ha blitt kuttet fra 7,00 i desember. Det ventes et kutt på minst et halvt prosentpoeng nå i juni.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere