*Nettavisen* Nyheter.

Kutter klimagasser frivillig

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Regjeringen har inngått en avtale med Norsk Industri om frivillige kutt i klimagasser.

- Dette er en viktig milepæl og vil bety mye for industriens arbeid med å redusere klimagassutslippene, sier Stein Lier-Hansen, adm. direktør i Norsk Industri.

Avtalen forplikter prosessindustrien til å redusere sine klimagassutslipp. Det settes et tak på utslipp fra industri som verken er kvotepliktig eller betaler CO2-avgift.

- Denne avtalen betyr at vi kan få til utslippsreduksjoner innen industri som ikke er pålagt avgifter, kvoter eller andre virkemidler. Det er svært positivt at industrien selv ønsker å bidra til utslippskutt, og avtalen er en oppfølging av klimaforliket, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

Til 2012
Avtalen setter et tak på 6,2 millioner tonn CO2 og andre klimagasser per år i perioden 2008 - 2012. Dette er en reduksjon av utslippene på 44 prosent sammenlignet med utslippsnivået i 1990. I 2007 var utslippene fra prosessindustrien på 6,4 millioner tonn, opplyser regjeringskontoret.

Avtalen gjelder til 2012. Fra 2013 vil disse bedriftene ha kvoteplikt, dersom Norge blir en del av EUs kvotesystem fra 2013.

- God overgang
- Avtalen vil sikre en god overgang til kvotesystemet for bedriftene det gjelder. Det er krevende å gjøre store utslippskutt på så kort tid, men jeg har stor tro på at et mer omfattende kvotesystem i EU vil føre til en mer klimavennlig industri på lengre sikt, sier miljøvernminister Erik Solheim. Han sier man må fortsette å arbeide for å finne de gode tiltakene som kan redusere utslippene fra industrien.

Avtalen omfatter alle prosessindustribedrifter som ikke er kvotepliktige og som er medlemmer av Norsk Industri, og betyr at bedriftene er solidarisk ansvarlige for at utslippstaket ikke overskrides.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag