RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kutter og ser slappere økonomi (Ny)

Sist oppdatert:
Sentralbanksjef Svein Gjedrem kutter som ventet renten med et halvt prosentpoeng, og indikerer videre kutt. Banken innser nå at den norske økonomien er svakere enn det man trodde i fjor
Les også: Bankene annonserer rentekutt umiddelbart

Oppdatert med momenter fra inflasjonsrapporten.

Norges Banks styringsrente kuttes med 0,50 prosentpoeng til 5,50 prosent. Renten har ikke vært lavere siden sommeren 1998.

Samtidig mener Norges Bank det er mer sannsynlig at inflasjonen om to år blir lavere enn målet på 2,5 prosent enn at den blir høyere, noe som indikerer at det er sannsynlig med flere rentekutt.

Dette er det tredje rentekuttet på kort tid. I desember ble renten kuttet fra 7,00 til 6,50 prosent. Et halvt prosentpoeng til ble tatt i januar, mens renten nå altså kuttet igjen.

Nedjusterer anslag
Samtidig kommer sentralbanken med en ny inflasjonsrapport, og her vises det tydelig at banken nå ser en slappere norsk økonomi enn den man så i fjor, da renten lenge ble holdt høyt i frykt for en kjøpe- og lånefest.

Nå tror Norges Bank at kjerneinflasjonen, som er utenom energi og skatte/avgifts-effekter, vil bli 1,75 prosent i 2003. Tidligere var prognosen 2,00 prosent.

Banken tror nå lønnsveksten i 2003 blir 5,00 prosent, mot tidligere 5,50 prosent.

Ledigheten, målt med Statistisk sentralbyrås arbeidskraftundersøkelse, vil være 4,50 prosent for 2003, mot et tidligere anslag på 4,25 prosent.

BNP for fastlands-Norge ventes nå å øke med 1,25 prosent i år, mot 2,00 prosent i forrige prognose.

Disse nedjusteringen bringer banken mer på linje med Statistisk sentralbyrå, som i løpet av fjoråret la til grunn en mye svakere utvikling enn Norges Bank gjorde, og som dermed var kritisk til den høye renten Norges Bank holdt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere