*Nettavisen* Nyheter.

Kuttet kontakten med familien

Foto: Lars Løkkebø (Telemarksavisa)

Da Adrian Pracon valgte å stå fram som homofil som 15-åring ble ikke dette akseptert av familien. Det ble en stor krangel og Pracon valgte å flytte for seg selv.

30.09.12 16:39

SKIEN (TA.no): I går kveld åpnet arrangementet Skeiv helg 2012 i Skien. Leder av organisasjonen LLH i Telemark (LLH - landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) er Adrian Pracon.

For han er det viktigste å få gjort noe med hverdagsfordommene mot homofile.

- Det meste av lovverk og rettigheter for homofile er på plass. Men det gjenstår mye i forhold til holdninger. Fortsatt er det sånn at «homo» er det mest utbredte skjellsordet i norske skoler, sier Adrian Pracon til Telemarksavisa.

Brøt med familien
Da han selv valgte å stå fram var det ingen enkel avgjørelse.

- For meg var det veldig vanskelig og utfordrende, både for meg og for familien. Mine foreldre og min familie er fra Polen, et strengt katolsk land. Så det endte opp med en stor krangel og at jeg flyttet for meg selv. All kontakt med familien ble brutt og jeg snakket ikke med de på mange år. Det er først de siste årene at vi har kommet sammen igjen. Det gode i det hele er at vi nå er kommet hverandre mye nærmere. Nå blir vi kjent med hverandre på nytt igjen, sier han.

Mest lest i Nettavisen nå:

Mange gode venner
- Det var enklere i forhold til venner, det norske samfunnet var nok kommet litt lengre. Det viktigste oppe i det hele var at de som stod meg nærmest kom enda nærmere, vi fikk muligheten til å bli enda bedre kjent. Det gode for meg var at jeg kunne være åpen og ærlig, jeg trengte ikke leve et liv i løgn, sier Pracon.

Håper noen står fram
Det Pracon kunne ønske seg nå, for at homofile skal bli enda mer akseptert, er at en profilert fotballspiller står fram.

- Idretten, og spesielt fotballen, er ganske spesiell, på menns side, det er en egen garderobekultur. Det er helt akseptert at jenter står fram, både i håndball og fotball, samt ellers. Noen av mine forbilder er Gro Hammerseng og Anja Edin. Det virker som det er langt mer fordommer og mye vanskeligere for menn og gutter å stå fram. Derfor håper jeg at en profilert spiller eller idrettspersonlighet står fram. Det vil gjøre mye, ikke bare innenfor idrettsmiljøet, men generelt.

Alvor og moro
I helga lover Pracon at det både blir alvor og moro for de som deltar på arrangementet Skeiv helg 2012.

- Vi tar opp temaer, blant annet noe som er veldig nytt i Telemark, situasjonen for transer. Men det skal også være gøy, det blir konsert, diskotek og det blir parade i Skiens gater.

- Målet er at det i løpet av helga er 250 personer som er med på arrangementet. Men vi har plass til mange flere, både homofile og streite. Så alle er hjertelig velkomne, sier leder for LLH Telemark, Adrian Pracon.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Les også disse sakene i Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.