RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kuttet kredittratinger i rekordtempo

Sist oppdatert:
Kredittratingbyrået Moody's satte ny rekord i antall kutt i amerikanske selskapers gjeldsratinger i 2002. Den forrige rekorden ble satt året før
Ifølge en pressemelding fra Moody's så måtte ratingbyrået kutte amerikanske selskapers ratinger hele 651 ganger i 2002.

Bakteppet var en amerikanske økonomi som slet med å finne bunnen, noe som førte til en kontinuerlig strøm av nedgraderinger av selskapene inntjeningsestimater, samtidig med at amerikanske selskaper kom under lupen for regnskapsjuks.

Den gamle rekorden lød på 645 nedgraderinger og ble satt i 2001. Når kredittratingbyråer som Moody's og Standard & Poor kutter et selskaps gjeldsrating så øker som oftest selskapets lånekostnader i form av at kreditorene krevere høyere marginer.

Ifølge Moody's ble det også satt ny rekord i mislighold av obligasjonslån, og tall fra Moody's viser at obligasjonslån for over 150 milliarder dollar var misligholdt ved utgangen av november.

Den største kollapsen i obligasjonsgjeld opplevde kreditorene bak telekomselskapet WorldComs obligasjonsgjeld på 23,2 milliarder dollar. WorldCom hadde en "investment grade" kredittrating frem til regnskapsjukset ble avdekket i mai i fjor.

I Moody's rating system så er rating en "Baa3" eller bedre investment grade, mens "Ba1" eller lavere gir høyrisiko-status, eller "junk".

Når det gjelder oppgraderinger av amerikanske selskapers gjeldsrating så ble det gjort kun 132 ganger i fjor, mot 220 i 2001. Dette er ifølge Moody's det laveste antallet oppgraderinger siden 1991.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere