RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kuttet opp etter dødsstraff

Foto: Wiik, Eirill (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Er det greit å bruke kroppen til en henrettet fange til vitenskapelige formål?

(SIDE2): Det er det etiske dilemmaet norske leger har spurt seg selv om.

«The Visible Human Project» har siden det ble lansert i 1996 vært kontroversielt.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Kan studere organer
Prosjektet gir forskere anledning til å studere en kropp og dens organger ved å skape tredimensjonale virtuelle kropper av virkelige kropper. Den første kroppen som ble kopiert slik, tilhørte en amerikansk kriminell som ble henrettet i 1993.

Han ga samtykke til at kroppen kunne brukes til vitenskapelige formål og etter henrettelsen ble kroppen delt i fire deler, støpt inn i gel, fryst ned og delt opp i 1878 énmillimeter tykke skiver , skriver Tidsskrift for den norske legeforening.

- Materialet er viktig for svært mange områder innen medisinen, men særlig for å utvikle diagnostiske metoder som bygger på billeddiagnostikk (MR, CT o.l) og for å utvikle metoder innen kirurgi, sier Trond Markestad, leder for rådet for legeetikk til Side2.

Etisk akseptabelt
Professor Erik Fosse ved Intervensjonssenteret, Rikshospitalet ba i forbindelse med et forskningsprosjekt, om en etisk vurdering ved bruk av dette datasettet.

Betenkelighetene dreide seg om det i det hele tatt er akseptabelt å benytte biologisk materiale eller annen informasjon fra en henrettet fange til forskning?

Rådet for legeetikk har vurdert problemstillingene og konkluderer at de ser det som etisk akseptabelt å benytte materialet da det oppfattes som en del av en felles medisinsk kunnskapsbase, og at det ikke behøver å bety at man signaliserer en aksepterende holdning til dødsstraff.

Hva syns du? Diskuter under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere