RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kveld USA: Børsene håper på krigsslutt

Sist oppdatert:
USA-børsene ligger foreløpig an til sin tredje plussdag på rad, i håp om at Irak-krigen går mot slutten
En time før stengetid har USA-børsene slitt seg over på pluss-siden, og blir de der, ender det med opp for tredje dag på rad.

Dow Jones er opp 0,4 prosent til 8.317, S&P 500 også opp 0,4 prosent til 884, mens Nasdaq foreløpig viser en oppgang på 0,9 prosent til 1.409.

Fokus er nesten utelukkende på Irak, hvor USAs styrker nå angriper flyplassen ved Bagdad, etter en fremrykking det siste døgnet som har møtt overraskende lite motstand.

Dermed øker håpet om en rask og relativt ublodig slutt på krigen.

Samtidig meldes det at strømmen er gått i store deler av Bagdad.

Det kom et makrotall i dag som i utgangspunktet trakk markedet nedover, nemlig ISM-innkjøpssjefindeksen for servicesektoren. Denne kom inn svakere enn ventet, med 47,9 prosent i mars, mot 53,9 prosent i februar. Det at tallet falt under 50 prosent, indikerer at servicesektoren opplever fallende aktivitet for første gang på 13 måneder, slik bedriftenes innkjøpssjefer ser det.

I positiv retning trakk imidlertid PC-leverandøren Dell, som fastholdt sine mål for kvartalet.

I forhold til Norge slutter USA-børsene en time senere enn vanlig, altså klokken 23 norsk tid, siden det er innført sommertid i Norge, men ikke i USA.

Slutt Oslo: Rally i DnB Nor

Det var aksjerally for fusjonskameratene i DnB og Gjensidig Nor. Utsiktene for en kort krig i Irak fikk investorene ned fra gjerdet.

Det var aksjerally for Gjensidige Nor-aksjen og DnB-aksjen torsdag på Oslo Børs. Oppgangen for de to finansaksjene fikk Hovedindeksen til å stige prosent til poeng. DnB-aksjen steg 4,3 prosent, mens Gjensidige Nor-aksjen steg 4 prosent.

Ellers var det rally for den hardt rammede Pan Fish-aksjen torsdag. Oppgangen på 25 prosent kom etter at selskapet meldte om ansettelsen av Kverneland-sjefen Atle Eide som ny Pan-sjef. Eide har bred erfaring fra fiskeoppdrett fra tidligere, og det har tidligere vært spekulert i at han ville gå inn som ny sjef i Pan Fish. Disse spekulasjonene viste seg å være korrekte.

RCL gjorde det også bra torsdag, etter det kraftige kursrallyet i USA onsdag. Amerikanske aksjekurser hadde et bredt løft etter amerikanske rapporter viste fremgangen i Irak-krigen.

På taperlisten onsdag var Frontier Drilling, SuperOffice og Kenor. Førstnevnte endte ned hele 21,4 prosent etter at selskapet meldte om bemerkninger fra revisor i regnskapet. Kenor falt i tråd med at gullprisen falt tilbake i London.

I tillegg til dette bør man legge merke til svakheten til Norman-aksjen de siste dagene. Torsdag var aksjen ned 2,3 prosent til 43 kroner. Orkla Enskilda skal ha nedgradert aksjen på grunn høy relativ prising.

Før åpning USA: Vedder på kort krig

Det ligger an til en positiv åpning på Wall Street torsdag ettermiddag. Utsiktene for at Irak-krigen kan gå mot en ende får investorene til å hoppe ned fra gjerdet.

Torsdag ettermiddag så det ut til at amerikanske aksjer ville fortsette kursrallyet fra onsdag.

Amerikanske tropper står nå under én mil utenfor Bagdad.

Lunsj Oslo: Pan stiger på ny sjef

Oslo Børs hovedindeks er opp 0,7 prosent til 105,9 poeng litt før klokken 13 torsdag. Det går oppover også ute i Europa på meldinger som indikerer fremgang for de allierte styrkene i Irak.

Børsvinner er Pan Fish, som har steget 33 prosent til 16 øre. Markedet har likt nyheten om at Atle Eide har byttet ut konsernsjefstolen i Kverneland med tilsvarende i Pan Fish. Det gir tiltro til at selskapet vil overleve, noe mange har vært i tvil om.

Royal Caribbean er opp 4 prosent. Aksjen steg også i går på håp om en kortere krig.

Bråket fortsetter rundt den planlagte fusjonen mellom Gjensidige NOR og DnB. I dag er begge aksjene opp mellom 2 og 3 prosent.

Åpning Oslo: Forsiktig oppgang

Oslo Børs er svakt opp i tidlig handel, og følger resten av Europa.

Fjerner feilaktig referanse til refinasiering av Northern Oil. Skulle være Northern Offshore.

Etter 20 minutters handel er Oslo Børs opp 0,1 prosent etter en noe sidelengs utvikling. Børsen er også i dag en av de svakeste i Europa, som følge av en stadig fallende oljepris. Gode nyheter fra Irak har fjernet mye av krigspremien, samt stor lager økning i USA sist uke veier på kursene til Statoil og Norsk Hydro.

Det igjen gjør at Oslo Børs ser svak ut. Oljeprisen er ned 1,5 prosent i London.

Frontline er også på retur i tidlig handel etter et rally i går. Det er ingen positive nyheter i tankmarkedet for øyeblikket.

Etter tilbakefall i går, så stiger fusjonskameratene Gjensidige Nor og DnB torsdag morgen.

Tandberg er uendret etter at den viktigste konkurrenten, Polycom, kom med et resultatvarsel i går kveld. Et syn er at varslet betyr at det ikke er Tandberg som har problemer, men at det gjelder hele markedet.

Frontier Drilling har ikke fått på plass en refinansiering ennå, og utsikter til krasse revisorbemerkninger har sendt krusen ned 14 prosent i tidlig handel.

Gullaksjen faller også videre som følge av nye fall i gullprisen. Den er nå under 330 dollar pr. unse.


Før Oslo: Europa fortsetter opp

Europeiske børser fortsetter opp torsdag etter voldsomt rally onsdag.

Kort tid før start på Oslo Børs er europeiske børser opp 1-2 prosent, og den voldsomme oppgangen fra i går fortsetter dermed. Det er bedre utsikter til en rask slutt på krigen i Irak som trekker opp.

Tandberg kan bli påvirket av at hovedkonkurrenten Polycom i går kom med resultatvarsel. Det har også kommet et varsel tidligere i uken fra Radvision, som er leverandør til Tandberg, så dette viser at det er problemer for hele videokonferanseindustrien, ikke bare Tandberg.

Bråket fortsetter rundt Gjensidige NOR, hvor mange aksjonærer slett ikke er fornøyd med DnBs bud, selv etter at det ble hevet.

PhotoCure har fått en godkjennelse for sin kreftbehandling i Australia.

Data Respons melder om en kontrakt i Danmark. TTS melder om en kontrakt i Polen.

Oljeprisen har falt på utviklingen i Irak og høye amerikanske lagertall.

Børsene morgen: Asia følger ikke opp rally

Det var solid rally i Europa og USA onsdag, men de asiatiske børsene følger ikke opp torsdag.

Nikkei 225-indeksen er ned 0,4 prosent til 8.038 poeng litt etter klokken 07:30 norsk tid torsdag morgen.

Mens den raske utviklingen for de allierte troppene i Irak trekker opp, har elendige resultater fra Mitsubishi Tokyo Financial Group tynget Tokyo-børsen.

Ellers i Asia er bildet blandet, med noen børser svakt opp og andre svakt ned, til tross for et kraftig rally både i Europa og USA i går.

I USA i går var det Irak-rally i det amerikanske tropper har kommet betydelig nærmere Bagdad.

Rallyet kom i kjølvannet av tilsvarende sterk oppgang i Europa onsdag. Det er sterk fremgang for koalisjonstyrkene i løpet av det siste døgnet som har fått børsene til å snu fra flere dager med krigsdepresjon.

Dow Jones sluttet opp 2,7 prosent til 8.285, mens S&P 500 la på 2,6 prosent til 881 og Nasdaq skvatt opp hele 3,6 prosent til 1.397.

Samtidig falt obligasjoner og olje, mens dollarkursen styrket seg - alle tegn på økt optimisme rundt krigsutviklingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere