RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kveld USA: Irak-rally

Sist oppdatert:
Det er børsrally i USA i det amerikanske tropper har kommet betydelig nærmere Bagdad
Det er et skikkelig aksjerally i USA i kveld, som følger i kjølvannet av tilsvarende sterk oppgang i Europa onsdag. Det er sterk fremgang for koalisjonstyrkene i løpet av det siste døgnet som har fått børsene til å snu fra flere dager med krigsdepresjon.

Amerikanske styrker står nå kun 3 mil fra Bagdad og Saddam Hussein, etter å ha sikret seg hovedveien inn til Iraks hovedstad.

Dow Jones er opp 2,9 prosent en knapp time før stengetid, mens Nasdaq er opp hele 3,7 prosent. Teknologibørsen har vært hardest rammet i fallene siden nyttår.

Oslo: Fusjonskameratene dempet rally

Meldinger om fremgang i Irak har gitt børsrally verden over onsdag. Oslo er noe holdt igjen av fusjonskameratene.

Hovedindeksen endte opp 1,5 prosent til 105,16. Oppgang kom fra åpning i dag etter opptur bade i Sua og Asia, koblet med positive nyheter fra Irak. Disse nyheten forsterket seg utover dagen, og spesielt ute i Europa har oppgang vært sterk, mens Oslo Børs var noe mer avmålt.

I Oslo er det spesielt fusjonskameratene Gjensidige NOR og DNB som har holdt igjen utviklingen. DnBs økning av budet bidro noen overraskende til at Gjensidige NOR falt tilbake i dag. Det er DnBs fall som er årsaken, siden brorparten av tilbudet er forankret i DnB-aksjer. DnB hevet kontantdelen av budet med 20 kroner, noe DnB-krusen ble straffet for. DnB Endte ned 4,1 prosent til 28 kroner, mens Gjensidige NOR endte ned 0,5 prosent til 209,50 kroner.

Statoil den tredje av de tunge aksjene som bidro til å holde igjen Oslo Børs på grunn av sin tyngde i indeksene. Aksjen falt på rapportene fra Irak, som ga nye fall i oljeprisen. Aksjen endte ned 0,9 prosent til 56,50 kroner.

Ellers har det vært en bred oppgang på Oslo Børs, ledet an av en rekke av de tyngste teknologi- og it-aksjene. Tandberg steg markert i dag etter at iMarkedet kunne melde at ABG Sundal Collier har snudd fra Trading Sell til Kjøp i aksjen.

Northern oil var blant de klare vinnerne i dag etter at alt tyder på at en refinansieringsløsning som beyr at en ny emisjon unngås, skal være i boks. Aksjen steg 22,2 prosent til 77 øre.

Merkantildata, Tomra og Frontline var blant lederne i rallyet, det samme var EDB. EDB kunne mot slutten av dagen melde om en ny mindre kontrakt med Terra-Gruppens banker.

De positive meldingene fra Irak sendt ikke overraskende gullprisen ned onsdag, noe IGE, Kenor og Crew fikk merke. Kursene falt for alle selskapene.

IT-selskapet Norman fikk en skikkelig nedtur i dag etter en nedgradering fra Orkla Enskilda. Aksjen endte ned 6,4 prosent til 44 kroner. Aksjen har ikke falt i likhet med resten av it-sektoren i år, men ser nå ut til å følge etter. De amerikanske konkurrentene har i det siste eldt om fallende salg.


Før åpning USA: Rally ventes
Positive meldinger fra slagmarken i Irak ventes å gi rally i USA i kveld.

Det er et skikkelig rally på de europeiske børsene i dag, og det ventes å smitte over til USA, når markedene åpner der klokken 16.30 i ettermiddag.

Det er tegn til virkelig fremgang i fremrykningen mot Iraks hovedstad Bagdad som trekker markedene opp i dag, og styrer utviklingen fra valuta til aksjer.

De amerikanske styrkene skal nå ha sikret alle viktige hovedveier til Bagdad, samtidig som Tyrkia åpner for bruk av deres områder til forsyning av styrkene. Det er meldt om kamper kun 3 mil fra Bagdad i ettermiddag.

Markedsindikatorene for S&P 500-indeksen og Nasdaq 100 peker mot et løft på henholdsvis 1,3 og 1,6 prosent ved åpning.

Lunsj: Sidelengs etter oppgang

Oslo Børs har beveget seg sidelengs etter initiell opptur, fusjonskameratene holder igjen.

Hovedindeksen er opp 0,6 prosent ved 12:30-tiden onsdag etter en oppgang fra åpning. Markedet ser i stor grad ut til å ha stabilisert seg etter dette. Børsen er så langt i dag svakest i Europa.

Det er en bred oppgang, og kun en håndfull aksjer strekker ned, blant annet fusjonskameratene Gjensidige Nor og DnB. Det er noe overraskende at Gjensidige NOR er ned etter at DnB i dag har hevet sitt bud. GNO er ned 0,7 prosent, mens DnB er ned 3,8 prosent.

Utover dette er Statoil ned 0,9 prosent, mens resten av de tunge selskapene på børsen er opp. Oljeprisen har falt markert i formiddag, og er ned over 3 prosent.

Gullprisen har falt i dag etter positive meldinger fra koalisjonsstyrkene i dag, og både Crew og IGE har falt. Meldingene fra Irak er også hovedårsaken til oppgang i hele Europa i dag.

Ute i Europa har de viktigste børsene fortsatt å styrke seg i formiddag, mens Oslo Børs ikke henger med. Dax-indeksen er opp 3,3 prosent, mens FTSE 100 i London er opp en drøy prosent.


Åpning Oslo: Opp som ventet

Oslo Børs stiger etter gode nyheter Irak har løftet hele det europeiske markedet.

Hovedindeksen er etter en halvtime opp 0,7 prosent som følge av den generelle oppgang i Europa, og i Asia. Det er meldinger om at den endelige fremrykning mot Bagdad og Saddam Hussein som har fått markedet til snu etter flere dager med krigsdepresjon.

Det er en bred oppgang på børsen, også blant børslokomotivene. Unntakene er Statoil og DnB. Oljeprisen har falt noe i morges som følge av Irak-nyheten, mens DnB straffes for å ha høynet budet på Gjensidige Nor. Sistnevnte er kun marginalt opp.

Northern Oil ha fått på plass en refinansieringspakke i dag, og aksjen er opp 9,5 prosent i tidlighandel.

Det er teknologi og it som leder markedet opp, Tandberg opp 3,8 prosent, Merkantildata 3,8 prosent, mens EDB ASA Telenor og Tomra ligger i samme sjikt.

Gullaksjen Crew topper taperlisten etter fall i gullprisen i morges, mens Statoil har fått følge DNO blant energiaksjene.

Før åpning Oslo: Venter Irak-løft

Det er ventet oppgang i Oslo fra åpning etter positive nyheter fra Irak. Gjensidige NOR vente stige etter budøkning.

Det har kommet flere positive meldinger om koalisjonstyrkenes fremgang i Irak i løpet av natten og morgenene, og dette har gitt et kraftig løft til de europeiske børsen i morges. Det er ventet at dette også vil prege Oslo Børs ved åpning.

I tillegg til generelle nyheter så kan det ventes at Gjensidige NOR får et løft etter at DnB nå har hevet kontantdelen av sitt bud med 20 kroner. DnB kan komme til a falle noe som følge av dette.

Teknologiaksjen InFocus falt tungt igjen i USA i går kveld, og videre fall i Norge kan forventes. Aksjen endte på drøye 33 kroner i USA, mens den i Oslo endte på 36,90 kroner.

Gullaksjen kan også ventes å falle tilbake på meldingene i Irak. Gullprisen har falt i morges.

Oljeprisen faller noe tilbake i morges, men antas ikke å ha store konsekvenser for kursene. Det var klar oppgang for oljerelaterte aksjer i USA i går.

Børsene morgen: Irak-nyheter løfter markedet

De europeiske børsene har en pen oppgang fra åpning i dag etter gode nyheter fra Irak.

Meldinger om at fremrykning mot Bagdad nå for alvor settes i gang har fått aksjemarkedene verden over til å juble i morges.

Etter en pen oppgang i Asia, så er det en kraftig rekyl for de europeiske børsene i morges. Det endte også opp i USA i går.

Dax-indeksen i Frankfurt er opp 1,6 prosent rett før klokken halv ti, mens CAC40 i Paris er opp 1,9 prosent.


Oppgang i Asia

Det har vært oppgang i Asia i natt etter fremgang for koalisjonsstyrkene i Irak.

I Tokyo ledet eksport aksjene markedet opp i nat og i morges, og Nikkei 225-indeksen endte opp 1 prosent til 8.069,85.

Det er nyheter om at koalisjonsstyrkene skal ha hatt fremgang i kampene mot Saddam Husseins republikanergarde som har hjulpet markedet. SARS-epdimien har ikke fått trekke markedet ned.

Oppgang også ellers i Asia, Hong Kong er opp 0,7 prosent i morgen sesjonen, mens Kospi-indeksen i Sør-Korea har steget for andre dag på rad.

Det ble også oppgang i USA i går kveld.

Slutt USA: Tilbake i pluss

De amerikanske aksjeindeksene var tilbake i pluss tirsdag kveld. Investorene ignorerte svake ISM-tall og Irak-krigen.


Det var en moderat oppgang på de amerikanske børsene tirsdag kveld. Dermed ble fire dager med tap avsluttet.

Dårlige makrotall for amerikansk produksjonssektor ble ignorert av investorene og Dow Jones-indeksen la på seg rundt 80 poeng, mens Nasdaq-indeksen steg 7 poeng.

Dow Jones endte opp 0,97 prosent til 8.069,86 poeng, mens Nasdaq endte opp 0,53 prosent til 1.348,27. S&P 500-indeksen steg 1,21 prosent til 858,47 poeng.

Institute for Supply Management (ISM) kom med tall for mars, som viste fall i produksjonsaktiviteten. Indeksen viste lavere aktivitet for første gang siden oktober 2002, og kom inn på 46,2 poeng mot 50,2 i forrige måned. Analytikerne ventet i snitt et marstall på 48,6 poeng.

Alt under 50 poeng indikerer at stagnasjon i produksjonssektoren.

Etter at investorene fikk sett nøyere på ISM-tallene var det områder som viste bedring. Blant annet gjalt dette økningen i nye ordre og økningen i priser.

Oljeprisen falt 1,26 dollar til 29,78 dollar på avblåsningen av streiken i Nigeria. Gullprisen falt også i New York ved avslutning med 1,70 dollar til 335,40 dollar pr. unse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere