*Nettavisen* Nyheter.

Kvinne (80) tapet fast og voldtatt

Foto: Eirik Hagesæter/Bergensavisen

Ble voldtatt i et portrom i Bergen sentrum.

24.01.11 14:18

Mannen, som er 33, ble pågrepet på fredag. Politiet har fingeravtrykk som de mener knytter ham til en voldtekt i Bergen sentrum 10. oktober i fjor. Men politiet har DNA-materiale som slår fast at samme gjerningsmann sto bak, skriver Bergensavisen.

33-åringen nektet å avgi frivillig DNA-prøve, og før helgen ga tingretten klarsignal til at politiet kunne pågripe siktede og be om tvungen DNA-prøve.

Etter en omfattende etterforskning ba politiet rundt 100 menn om å avgi DNA-prøve på frivillig basis. Mannen ble innkalt, men ønsket ikke å avgi DNA-prøve.

- Vi fikk en rettslig kjennelse om å sikre oss DNA fra mannen, sier politiinspektør Sidsel Isachsen til BA.no.

Omfattende

Mannen ble innbrakt til politiet på fredag og vil bli fremstilt for varetektsfengsling i dag. DNA-materialet er ikke analysert.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier hun.

Mannens fingeravtrykk ble også funnet på ett av åstedene, men han blånekter fremdeles for å ha noe med saken å gjøre.

- Etterforskningen har vært krevende og omfattende. Det at så mange frivillige har møtt opp til å avgi DNA-prøve har vært til stor hjelp, sier politiinspektør Sidsel Isachsen til BA.

For 14 år siden ble en 16 år gammel jente truet med kniv og voldtatt i Olsvik. Oktober i fjor slo den samme gjerningsmannen til igjen.

Den grove voldtekten i Olsvik i februar 1996 forble uoppklart. Da en kvinne ble utsatt for en voldtekt i et portrom i Veiten i høst sendte politiet inn biologisk materiale av gjerningsmannen. Kvinnen som ble voldtatt, var i 80-årene.

Politiinspektør Sidsel Isachsen bekrefter at den fornærmede kvinnen i 80-årene ble påført hjerteinfarkt etter voldtekten i fjor. Ifølge siktelsen skal den forvarsløse kvinne ha blitt tapet fast før gjerningsmannen forgrep seg på henne.

Den siktede 33-åringen nekter straffskyld. Han vil i dag bli begjært fengslet både på grunn av gjentakelsesfaren og faren for bevisforspillelse.

Ikke foreldet
De 100 som ble innkalt befant seg i området ved Veiten 10. oktober i år, ble innkalt til politiet for å avgi DNA-prøve.

På bakgrunn av trafikkdata fra blant annet mobiltelefoner sporet etterforskerne opp 100 personer som befant seg i tidsrommet før og etter klokken 0700 om morgenen søndag 10. oktober.

- Vi fikk for noen uker siden beskjed om at det var en såkalt DNA-match i disse to sakene, sier politiinspektør Sidsel Isachsen til BA.no i desember.

Den 6. februar ville foreldelsesfristen for det første overgrepet ha gått ut. Men ettersom mannen nå er siktet for hendelsen, kan han straffes dersom han blir funnet skyldig i en fremtidig hovedforhandling.

Den siktede 33-åringen disponerte en leilighet i Bergen sentrum frem til i fjor høst. En drøy måned etter voldtekten han er siktet for i oktober, flyttet han til en av Bergens omegnskommuner, ifølge Folkeregisteret.

Les flere saker fra Bergensavisen her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag