RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinne dømt for massakre og voldtekt av barn

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Hun er en av de få kvinnene som har blitt dømt for folkemordet.

Pauline Nyiramasuhuko (65) var regjeringsminister da rundt 800.000 tutsier og flere tusen moderate hutuer ble drept under folkemordet i Rwanda i 1994.

Hun er anklaget for å ha organisert massakre og voldtekt av kvinner og barn.

Dømt til livstid for folkemord
65-åringen nekter straffskyld. Men fredag formiddag ble hun dømt til livstid i fengsel i Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda (ICTR), melder BBC.

Den tidligere ministeren for familie og kvinners utvikling, er beskyldt for å ha vært delaktig i arbeidet med å opprette militsgrupper over hele landet. Hensikten var å utrydde tutsibefolkningen på kortest mulig tid.

Hun er beskyldt for å ha beordret og bistått massakrene i sitt hjemdistrikt Butare sør i Rwanda.

Organiserte kidnapping og voldtekt
Sammen med sønnen Arsène Shalom Ntahobali, som var i 20-årene da folkemordet fant sted, sto Nyiramasuhuko tiltalt for å ha organisert kidnapping og voldtekt av kvinner og jenter.

Tutsier og hutuer hadde i lang tid levd side om side i distriktet Butare, og det var mye motstand blant hutuene da de ble beordret til å gjennomføre folkemordet.

Hun sparket den mest høytstående lokalpolitikeren i distriktet da han nektet å gjennomføre ordren. Deretter sørget hun å få flydd inn militsgrupper fra Kigali som skulle bistå med massakren på tutsibefolkningen.

- Tvang tutsier til å kle seg nakne
Nyiramasuhuko er også beskyldt for å ha tvunget tutsier til å kle seg nakne, før de ble lastet om bord i biler og fraktet til ulike steder hvor de ble likvidert.

Nyiramasuhuko er den enste kvinnen som har blitt dømt i Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda. Men flere kvinner er dømt for folkemordet i rwandiske domstoler. I tillegg ble to nonner dømt for det rwandiske folkemordet i en belgisk domstol.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere