Gå til sidens hovedinnhold

Kvinne død av svineinfluensa

Det er det første dødsfallet forårsaket av svineinfluensa i Norge i år.

(SIDE2): Kvinnen i femtiårene, fra Hedmark, hadde alvorlig underliggende sykdom og var derfor i risikogruppen.

- Vi kan bekrefte at dødsfallet av influensa A (H1HN1) er en kvinne. Utover dette kan vi ikke gi noen detaljer, sier pressekontakt Ingunn Brenne i Folkehelseinstituttet til Side2.

Dødsfallet ble varslet sist uke, skriver Folkehelseinstituttet på sine overvåkingssider.

Tidligere er det varslet to dødsfall forårsaket av influensa B.

Les sakene:
Mann død av influensa

Gutt død etter influensa

I uke 5 var det til sammen syv personer som ble lagt inn på sykehus og tre som ble lagt inn på intensivavdelinger, viser en tabell fra Folkehelseinstituttet.

Influensaovervåkingen den siste uken viser at muligheten for å bli smittet fortsatt er betydelig, og slik vil det trolig være ennå i noen uker. De anbefaler vaksinering for risikogruppene, fordi denne fortsatt kan gi beskyttelse.

Selv om du kan bli smittet av både A (H1N1) svineinfluensa og influensavirus type B så er det Influensavirus type B som er i flertall mens om lag en tredjedel er influensavirus A, hovedsakelig A (H1N1) 2009.

Nedgang i sykdomstilfeller
I uke 5 ble det registrert nedgang i forekomsten av influensalignende sykdom i størstedelen av landet, etter en topp i uke 3. Antallet laboratoriepåvist influensa fortsatte også å avta.

Til sammen 28 pasienter med A (H1N1) 2009-infeksjon er varslet innlagt i intensivavdelinger, disse tallene inkluderer ikke pasienter med andre influensavirusinfeksjoner.

Sannsynligheten er fortsatt høy for at klinisk influensalignende sykdom skyldes influensavirus. Pasienter kan derfor ha god effekt av nevraminidasehemmere som Tamiflu eller Relenza som forebyggende behandling etter eksponering, eller i løpet av 48 timer fra start av typiske symptomer på influensa, skriver fhi.no.

Kommentarer til denne saken