En kvinne i 50-årene er bekreftet død av skadene etter knivangrepet på Nav Årstad, melder Vest politidistrikt klokka 15.00.

De pårørende er varslet, opplyser politiet.

En annen kvinne er lettere skadd.

Les også: Kvinne døde etter angrepet på Nav

På en pressekonferanse mandag 16.30 bekrefter politiet at in mann i slutten av 30-årene er siktet for drap og grov kroppsskade etter angrepet.

Den siktede er en mann i slutten av 30-årene, av utenlandsk opprinnelse og har vært norsk statsborger siden 2019.

Han er nå i avhør hos politiet og blir framstilt for varetektsfengsling tirsdag.

Fraktet til Haukeland

De to kvinnene ble begge sendt til Haukeland universitetssykehus etter å ha blitt knivstukket under et brukermøte på et Nav-kontor på Nav Årstad på Danmarks plass i Solheimsviken i Bergen mandag morgen.

Knvistikkingen skal ha skjedd på et samtalerom, som har egen rømningsvei, skriver Bergensavisen.

Politiet kunne klokka 12.30 mandag ikke si noe om tilstanden til de to ofrene, men klokka 15 bekreftet altså politiet at et av ofrene, en kvinne i 50-årene, døde av skadene.

Den andre som ble skadet er en kvinne i midten av 30-årene. Hun er lettere skadd.

- Vi er helt i starten etterforskningen, understreket politiinspektør Morten Ørn på en presseorientering klokka 12.30.

- Dette er en tragisk og dramatisk sak som påvirker mange, sa politiinspektøren.

Politiet ønsket på det tidspunktet ikke å bekrefte eller avkrefte at de to personene er ansatt på Nav. Ifølge Bergens Tidende er begge Nav-ansatte.

Politiet fikk melding om knivangrepet på Nav-kontoret klokka 10.02. Væpnet politi og nødetater rykket raskt ut til stedet. Politiet var på plass etter 4 minutter, og etter seks minutter var den mistenkte gjerningspersonen pågrepet, samtidig som politiet fortsatte søk etter flere mulige gjerningspersoner.

Politiinspektør Morten Ørn sier politiet raskt konkluderte med at det ikke var flere gjerningspersoner.

- To personer ble mandag angrepet med kniv på Nav Årstad i Bergen. En gjerningsperson er pågrepet, meldte Vest politidistrikt i en pressemelding klokka 10.47.

- Hendelsen ble av politiet definert som en PLIVO-hendelse (Pågående livstruende vold). Politiet var på stedet etter kort tid. En gjerningsperson ble pågrepet kort tid etter at vi kom til stedet, heter det i pressemeldingen.

Mann i 30-årene

Ifølge Bergensavisen er mannen som er pågrepet i 30-årene.

Han skal ha bodd i Bergen i en årrekke. Vedkommende skal ikke tidligere være straffedømt, skriver avisa.

Politiet gjennomførte mandag ettermiddag ransaking av boligen til mannen, melder Bergensavisen.

– Dessverre en realitet

– Det er en veldig tragisk hendelse. Det er én person som er drept og én som er skadet. Tankene våre går nå til de som er pårørende og de som er kollegaer, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) på et pressetreff mandag ettermiddag.

Han forteller videre at NAV er et av grunnpilarene i velferdsstaten og at man nå må finne ut at hvordan dette kunne skje.

– Politiet skal nå få gjøre sin etterforskningsjobb, men det er helt naturlig å gå opp saken fra vår og Navs side for å se om det er noe som må forbedres eller gjøres, fortsetter Røe Isaksen.

Til Nettavisen forteller arbeidsministeren at trusler dessverre er en del av hverdagen for enkelte arbeidsgrupper.

- Det er dessverre en realitet at ansatte i flere etater; barnevernet, skoleverket og Nav er utsatt for trusler. Noen ganger er det vold, og i dag har vi dessverre sett et tragisk eksempel på det, sier arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen til Nettavisen.

- Dypt tragisk hendelse

Leder Mimmi Kvisvik i fagforeningen Fellesorganisasjonen sier i en pressemelding at ansatte på mange Nav-kontorer er redd ting som dette kan skje.

- Nå har vi også en bekreftelse på at det skjer, sier Kvisvik.

FO er fagforeningen for flere av profesjonene som jobber i Nav og har flere medlemmer på kontoret til Nav Årstad.

- Dette er først og fremst en dypt tragisk hendelse. Våre tanker går til de pårørende og til kollegaene ved Nav Årstad. Vi oppfordrer alle til å gi pårørende og kolleger ro og omsorg i en vanskelig stund, sier forbundslederen.

De ansatte følges opp av fagforeningen, arbeidsgiver og bedriftshelsetjenesten. I tillegg er Arbeidstilsynet informert. Vernetjenesten er også på plass.

De ansatte ble samlet på et hotell i Bergen etter hendelsen.