*Nettavisen* Nyheter.

Kvinne dømt for massakre og voldtekt av barn

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Hun er en av de få kvinnene som har blitt dømt for folkemordet.

24.06.11 21:31

Pauline Nyiramasuhuko (65) var regjeringsminister da rundt 800.000 tutsier og flere tusen moderate hutuer ble drept under folkemordet i Rwanda i 1994.

Hun er anklaget for å ha organisert massakre og voldtekt av kvinner og barn.

Dømt til livstid for folkemord
65-åringen nekter straffskyld. Men fredag formiddag ble hun dømt til livstid i fengsel i Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda (ICTR), melder BBC.

Den tidligere ministeren for familie og kvinners utvikling, er beskyldt for å ha vært delaktig i arbeidet med å opprette militsgrupper over hele landet. Hensikten var å utrydde tutsibefolkningen på kortest mulig tid.

Hun er beskyldt for å ha beordret og bistått massakrene i sitt hjemdistrikt Butare sør i Rwanda.

Organiserte kidnapping og voldtekt
Sammen med sønnen Arsène Shalom Ntahobali, som var i 20-årene da folkemordet fant sted, sto Nyiramasuhuko tiltalt for å ha organisert kidnapping og voldtekt av kvinner og jenter.

Tutsier og hutuer hadde i lang tid levd side om side i distriktet Butare, og det var mye motstand blant hutuene da de ble beordret til å gjennomføre folkemordet.

Hun sparket den mest høytstående lokalpolitikeren i distriktet da han nektet å gjennomføre ordren. Deretter sørget hun å få flydd inn militsgrupper fra Kigali som skulle bistå med massakren på tutsibefolkningen.

- Tvang tutsier til å kle seg nakne
Nyiramasuhuko er også beskyldt for å ha tvunget tutsier til å kle seg nakne, før de ble lastet om bord i biler og fraktet til ulike steder hvor de ble likvidert.

Nyiramasuhuko er den enste kvinnen som har blitt dømt i Den internasjonale straffedomstolen for Rwanda. Men flere kvinner er dømt for folkemordet i rwandiske domstoler. I tillegg ble to nonner dømt for det rwandiske folkemordet i en belgisk domstol.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag