*Nettavisen* Nyheter.

Kvinne fra Irak lurte NAV for 967.716 kroner

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

- Det desidert største bedraget hittil i år, sier politiadvokat.

02.12.11 08:44

ØKO-enheten i Vestfinnmark politidistrikt gjennomførte torsdag en aksjon rettet mot et irakisk ektepar bosatt i Norge.

- Vi mottok en anmeldelse fra NAV 27. oktober i år, der saken gjaldt et irakisk ektepar som er mistenkt for å ha skrevet for høye lønnsgrunnlag når de har søkt om stønader. De har benyttet for høyt grunnlag for sykepenger, fødselspermisjon, svangerskapspermisjon og arbeidsledighetstrygd, sier politiadvokat Thomas E. Garell til Nettavisen.

Ekteparet bor i dag i Haugesund, men har inntil 28. september bodd i Hammerfest.

Aksjonen skjedde med bistand fra Haugesund politistasjon, Hammerfest politistasjon, Porsanger lensmannskontor, NAV kontroll nord og NAV vest.

Aksjonen innbefattet ransaking og beslag i Haugesund, Hammerfest og Lakselv.

- Desidert denstørste svindelen
De to er anmeldt av NAV kontroll for grovt trygdebedrageri; overtredelse av straffeloven § 271, jf. 270.

- Samlet sett for ekteparet utgjør svindelen 1,4 millioner kroner. Dette er det desidert høyeste beløpet i år. Normalt blir disse sakene avdekket etter kort tid, så det er spesielt at dette har fått pågå så lenge, helt siden 2008 og fram til oktober i år, forteller Garell.

Mer nøyaktig er totalbeløpet 1.441.683 kroner, der mannen har mottatt 473.967 kroner og kvinnen 967.716 kroner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Politiet ser alvorlig på saken, på bakgrunn av at anmeldelsen gjelder store summer og at fremgangsmåten er gjennomført på en måte som har gjort at ekteparet kunne ha mottatt ytelser over tid uten å bli oppdaget.

Politiet mener videre at det er viktig å reagere mot denne typen kriminalitet da midlene som mottas er fellesskapets midler, og beregninger og utbetaling av stønader fra NAV er tillitsbasert. Brudd på denne tilliten må derfor reageres strengt på av allmenne grunner.

Svindler for 22. millioner
Direktør for NAV kontroll, Magne Fladby, forteller at det er en økning i antall saker som gjelder fiktive arbeidsforhold og fiktivt høy inntekt.

- Vi har så langt fattet vedtak om tilbakekreving av 22 millioner kroner fra 69 personer i denne målrettede kontrollen. I august var antallet 54. Dette er saker hvor vi mener disse personene har urettmessig mottatt sykepenger. Vi har hittil anmeldt 17 personer, men mange av de resterende vil også anmeldes. Grunnen til at det ikke er flere nå, skyldes at det tar litt tid med tanke på klagesaker og andre forhold. Vi tar også forvaltningssaker først, sier han til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Holm, Morten

- Sakene gjelder både tilfeller av fiktive arbeidsforhold og at personer har oppgitt en fiktivt høy inntekt til NAV. Svindelen i denne spesifikke kontrollen har et omfang på 22 millioner kroner hittil, opplyser Fladby.

Sammenlignet med fjoråret, ser NAV kontroll en betydelig økning i antall sykepengesaker generelt:

- I fjor anmeldte vi 70 personer, mens vi bare i første halvår i år hadde 59 anmeldelser på sykepenger, sier direktøren til Nettavisen.

- Hva kommer økningen av?

- Dette er et utslag av intensivert kontroll fra vår side. Vi gjennomfører helt målrettede kontroller for å identifisere personer som utnytter systemet.

Fladby forteller at gjennomsnittsbeløpet er 300.000 kroner per sak, men det er også en forekomst av høyere beløp:

- Vi har også to saker der beløpet er over 400.000, som er det høyeste vi har avdekket i denne kontrollen, sier han.

604 personer anmeldt for trygdebedrageri
Totalt har NAV anmeldt 604 personer for å ha svindlet til seg til sammen 86 millioner kroner første halvår i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag