*Nettavisen* Nyheter.

Kvinne frykter at Babacar Sarr kan slippe unna voldtektstiltale

Blir ikke utlevert fra Saudi-Arabia:

Bilde av Aker Stadion i Molde med tidligere spiller Babacar Sarr innfelt.

Voldtektstiltalte Babacar Sarr var en av Ole Gunnar Solskjærs mest betrodde menn da han spilte i Molde, også etter at han ble anklaget for voldtekt av en kvinne i mai 2017.  Foto: NTB scanpix og Damac (montasje, Nettavisen)

Fornærmet kvinne mener politiet ikke har prioritert saken hennes.

Onsdag omtalte Nettavisen nyheten om at den tidligere Molde-spilleren Babacar Sarr nå er tiltalt for to voldtekter mot ulike kvinner i Norge.

Sarr har inntil nylig spilt for toppklubben Damac i Saudi-Arabia, men 14. januar i år meldte klubben på sin offisielle Twitter-konto at de har terminert kontrakten hans, som opprinnelig hadde varighet til juni i år.

BAKGRUNN: Tidligere Molde-spiller Babacar Sarr tiltalt i nok en voldtektssak

Sarr har heller ikke vært i troppen de tre siste kampene.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å få kommentarer fra klubbpresident Saleh Al Shahrani og Fahad Jubran. Sistnevnte har tittel som «professional manager» i klubben. Ingen av dem har svart på våre henvendelser på telefon, SMS eller i noen form på andre apper.

Les også: «Christine» er offer i voldtektssaken med tidligere Molde-spiller: - Reagerer på Solskjær-uttalelser før rettssaken

Internasjonalt etterlyst

Det er dermed usikkert hva som ligger bak termineringen av kontrakten. Sarr er fortsatt etterlyst internasjonalt med pågripelsesbegjæring. Etterlysningen gjelder begge voldtektstiltalene. Saudi-Arabia har ikke utleveringsavtale med Norge, og det er derfor en omstendelig prosess med å få Sarr tilbake hit.

Den tidligere Molde-spilleren har i tillegg vært etterforsket for en tredje voldtekt som skal ha skjedd i 2014. Ifølge Nettavisens opplysninger har politiet DNA-bevis som slår fast at det har vært seksuell omgang mellom Sarr og kvinnen. Hun mener seg utsatt for en voldtekt, mens Sarr ikke har vært villig til å la seg avhøre i saken.

Det er Vest politidistrikt som har stått for etterforskningen, men den er stilt i bero av statsadvokat i Hordaland og Sogn og Fjordane Ellen Cathrine Greve. Denne saken er heller ikke en del av etterlysnings- og utleveringsgrunnlaget.

Les også: Ole Gunnar Solskjær om voldtektstiltalt Molde-spiller: - Vi har valgt å stole på spilleren

Klikk på bildet for å forstørre. Advokat John Christian Elden i Oslo tingrett.

Stjerneadvokaten John Christian Elden representerer to av de fornærmede kvinnene i tre ulike voldtektssaker mot Babacar Sarr.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Kvinnen frykter derfor at Sarr kan slippe unna mulig tiltale i saken hennes dersom han blir utlevert nå.

- Det som er uheldig er at det ikke formelt er tatt ut en siktelse. Dersom han blir utlevert til Norge nå, uten en siktelse, kan han ikke straffes for det, sier kvinnens bistandsadvokat, John Christian Elden, til Nettavisen.

- Min klient frykter med styrke at det ikke blir noen rettssak mot Sarr, men ønsker å få en avslutning og at han gjør opp for seg. Hun er redd for at det er manglende oppfølging i saken og at politiet ikke gjør jobben sin. Det er fordi de har vist manglende prioritering tidligere.

Les også: Elden: - Norge kan ikke sende kommandosoldater til Saudi-Arabia for å hente Babacar Sarr

Den fornærmede kvinnen anmeldte ikke saken før i juni 2018, og politiet i Vest henla saken. Denne avgjørelsen ble klaget inn til statsadvokaten av Elden. Saken ble deretter gjenåpnet, etter at statsadvokat Ellen Cathrine Greve beordret mer etterforskning.

Greve sier til Nettavisen at hun ikke ønsker å gi noen kommentarer.

Ankesak utsatt tre ganger

- Men statsadvokaten kan jo uansett ta ut tiltale dersom vilkårene for dette er oppfylt. Da kan han vel straffeforfølges, Elden?

- Men da betinger det at norske myndigheter må sende en ny begjæring til Saudi-Arabia, og den må behandles i rettsapparatet deres først. Det vil ta mange år og saken bare «forsvinner». Og nettopp derfor blir det i praksis ikke tatt ut en tiltale. Hvis påtalemyndigheten ikke gjør den enkle tingen med å sende en siktelse ned der, og gjør denne saken til en del av sakskomplekset i utleveringsbegjæringen, vil det ta år og dag før saken blir behandlet der nede, sier stjerneadvokaten.

- Det eneste kriteriet som er påkrevd for å få til en utlevering er skjellig grunn til mistanke (sannsynlighetsovervekt for at en person er skyldig i en straffesak, red. anm.). Det mener jeg det er her.

Les også: Solskjær brukte voldtektssiktet spiller som kaptein

Per nå er Sarr tiltalt for voldtekt av en kvinne i Molde som skal ha skjedd i mai 2017. Den tidligere Molde-spillere ble frikjent for straff i rettssaken i Romsdal tingrett høsten 2018, men likevel dømt til å betale erstatning på 150.000 kroner fordi retten mente det var mer sannsynlig at han hadde begått voldtekt enn at han ikke hadde det.

Sarr har hele tiden nektet straffskyld i denne saken.

Klikk på bildet for å forstørre. Statsadvokat i Hordaland og Sogn og Fjordane Ellen Cathrine Greve i Bergen tingrett (arkivfoto).

Statsadvokat i Hordaland og Sogn og Fjordane Ellen Cathrine Greve (arkivfoto). Foto: Eirik Hagesæter / Bergensavisen

Påtalemyndigheten anket umiddelbart dommen. Ankesaken har tre ganger vært berammet i Frostating lagmannsrett, men blitt utsatt fordi Sarr har ikke møtt i noen av dem. Etter den siste utsettelsen, 1. oktober 2019, ble det besluttet å utsette saken på ubestemt tid, til Sarr blir utlevert til Norge.

- Det er tungt å se at livet til Babacar Sarr går videre som om ingenting har skjedd. Han fortsetter som fotballproff, mens jeg er her og tar hele belastningen, sa kvinnen i et intervju med Nettavisen i fjor høst.

I tillegg er han tiltalt for voldtekt av en annen kvinne som skal ha skjedd i Oslo natt til 25. november 2018. Nettavisen er gjort kjent med at anklagene opprinnelig var at samme kvinne skulle ha blitt voldtatt to ganger på ulike hoteller i sentrum av hovedstaden og på Frogner, vest i Oslo.

Les også: Voldtektssak mot Babacar Sarr utsatt for tredje gang

Satt i langt politiavhør

I januar 2019 omtalte Nettavisen nyheten om at Sarr var siktet i voldtektssaken i Oslo.

Dagen etter de påståtte voldtektene ble Sarr pågrepet av politiet i Molde. Mandag 26. november skal han ifølge kilder ha blitt hentet på sin hjemmeadresse rundt klokken 11.00. Etter lange avhør ble han formelt løslatt rundt klokken 22.00 samme kveld.

Sarr har hele tiden nektet straffskyld i denne saken også.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få kommentarer fra Sarrs selv eller noen av hans forsvarere Mette Yvonne Larsen eller Jørgen Løvdal.

- Saken fra Oslo ble anmeldt etter at kvinnen, som tilbrakte natten sammen med Sarr, googlet navnet hans fordi hun ville ha telefonnummeret hans. Da fant hun ut hvem han var. Etter å ha inntatt en bedre frokost på det aktuelle hotellet dro hun, og anmeldte ham dagen etter, uttalte Larsen til Nettavisen for ett år siden.

Larsen fortalte også at den fornærmede kvinnen spiste frokosten med en venninne og en kamerat av Sarr dagen derpå.

Ifølge Nettavisens opplysninger oppsøkte kvinnen voldtektsmottaket i Oslo den samme dagen.

Les også: Fornærmet kvinne gråt da hun fortalte om at Babacar Sarr var kaptein for Molde

Klikk på bildet for å forstørre. Mette Yvonne Larsen sitter i Oslo tingrett ved en tidligere anledning.

Den profilerte advokaten Mette Yvonne Larsen har vært forsvarer for Babacar Sarr i deler av sakskomplekset. Bildet er fra en tidligere anledning.  Foto: Paul Weaver / Nettavisen

Det vakte oppsikt 18. januar 2019 da det ble kjent at Molde fristilte Sarr fra kontrakten kort tid før ankebehandlingen av voldtektssaken i Molde.

«Molde vil takke Babacar for hans innsats som fotballspiller for Molde FK, også gjennom en vanskelig tid for så vel spilleren som klubben», het det i pressemeldingen fra klubben.

Tidligere direktør i Molde, Øystein Neerland, har siden 7. januar 2019 unnlatt å besvare henvendelser fra Nettavisen, både på telefon og SMS.

Sarr fortsatte karrieren i toppdivisjonen i Russland, og signerte deretter for Damac i Saudi-Arabia i juni 2019.

Ingen av landene har utleveringsavtale med Norge. Både påtalemyndigheten og retten mener den tidligere Molde-spilleren bevisst har unndratt seg straffeforfølgelse i Norge.

- Blir pågrepet hvis han kommer til Norge

«Lagmannsretten har som nevnt en tilnærmet visshet om at Sarr er kjent med innkallingen (til ankesaken, red. anm.), slik at forkynnelse anses skjedd (...). Han er åpenbart kjent med at forfølgningen pågår. Sarr er profesjonell fotballspiller, og han har ikke lenger noen tilknytning til Norge. Det kan vanskelig ses at han har noen interesse av å komme til Norge for å delta i en ankeforhandling. (...).

Dersom han kommer til Norge, vil han bli pågrepet. Disse forholdene underbygger klart at Babacar Sarr bevisst unndrar seg forfølgningen i Norge, blant annet ved å unnlate å bekrefte forkynninger», heter det i rettsdokumenter Nettavisen har fått tilgang til.

Her kommer det også frem at Sarr har antydet at han kan være villig til å komme til Norge. Henvendelsen skal ha kommet via en fransk advokat til statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim i Møre og Romsdal.

Klikk på bildet for å forstørre. Thon Hotel Europa i Oslo sentrum. En kvinne hevder seg voldtatt av tidligere Molde-spiller Babacar Sarr her, natt til 25. november 2018.

En kvinne hevder seg voldtatt av tidligere Molde-spiller Babacar Sarr på dette hotellet i Oslo sentrum natt til 25. november 2018.  Foto: Farid Ighoubah / Nettavisen

Men dette betinger at pågripelsesbeslutningen mot Sarr blir trukket tilbake.

- Jeg vet ikke hvor troverdig dette er, eller hvor mye lit vi skal feste til de opplysningene. Enn så lenge er han internasjonalt etterlyst med pågripelsesbegjæring. Vi venter fortsatt på at han skal komme til Norge, sier Thorn Nordheim til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag