Kvinne halshogget på parkeringsplass

Henrettelsen skal ha funnet sted mandag i den hellige byen Mekka. Torsdag dukket den angivelige videoen av henrettelsen opp på Internett. Bildet er hentet fra videoen.

Henrettelsen skal ha funnet sted mandag i den hellige byen Mekka. Torsdag dukket den angivelige videoen av henrettelsen opp på Internett. Bildet er hentet fra videoen. Foto: Skjermdump (LiveLeak)

«Jeg drepte ikke», var kvinnens siste ord.

20.01.15 08:03

Saudi-Arabia har den siste uken blitt sterkt kritisert fra flere hold, inkludert Norge, for å ha dømt en saudiarabisk blogger til ti års fengsel og 1000 piskeslag.

Nå blir oljestaten igjen kritisert for brudd på menneskerettigheter etter å ha halshogget en burmesisk kvinne under en offentlig henrettelse i den hellige byen Mekka.

En video fra henrettelsen, som har vært tilgjengelig på nett, viser at den dødsdømte kvinnen Layla bint Abdul Mutaleb Bassim blir dratt bortover på en parkeringsplass, holdt nede av fire politimenn og deretter halshogget med et par sverdslag.

Kvinnen skriker gjentatte ganger: «Jeg drepte ikke».

Ifølge saudiarabiske statsstyrte nyhetsbyråer, var kvinnen dømt for voldtekt og drap på sin seks år gamle stedatter. Stedatteren skal ifølge dommen ha blitt slått i hjel med et kosteskaft.

Det oljerike kongedømmet har så langt i år henrettet syv mennesker, skriver The Times. Aktivister hevder Saudi-Arabia bruker henrettelser til å spre frykt.

Straffes med piskeslag
Den saudiarabiske Raif Badawi ble nylig dømt til ti år i fengsel, tusen piskeslag og en bot på én million saudiarabiske riyals, hvilket utgjør to millioner kroner, for å ha opprettet et liberalt diskusjonsforum på nett, samt å ha fornærmet islam.

Piskeslagene porsjoneres ut i 50 piskeslag i 20 omganger. Første straffeomgang fant sted utenfor en moské i Jiddah forrige uke. Bloggeren skal etter planen bli påført ytterligere 50 piskeslag etter fredagsbønnen i dag.

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, har demonstrert utenfor den saudiarabiske ambassaden fredag formiddag, og har lovet at han vil fortsette med det hver fredag framover.

Flere politikere fra både høyre- og venstresiden var også til stede på demonstrasjonen. Stortingsrepresentant Heidi Norby (H) og stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) var blant dem som protesterte mot saudiarabiske myndigheters behandling av bloggeren.

Pisking utsatt
Amnesty opplyser fredag ettermiddag at piskingen av bloggeren er blitt utsatt på grunn av medisinske årsaker. En lege har undersøkt x, og konkludert med at sårene fra forrige runde med pisking ennå ikke er leget.

(Saken fortsetter under bildet)

Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, avbildet under en demonstrasjon utenfor den saudiarabiske ambassaden fredag formiddag. Foto: Amnesty


- Det er en stygg ironi

Straffen mot bloggeren effektueres samtidig som at hele Vesten slår ring om ytringsfriheten i kjølvannet av terrorangrepene mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

Forrige helg stilte en rekke statsledere og andre offisielle opp i Paris for å marsjere og vise sin støtte til ytringsfriheten etter angrepet på Charlie Hebdo. Saudi-Arabia var ett av landene som var representert i marsjen.

- Det er en stygg ironi når en representant for saudiarabiske myndigheter går i tog i Paris for ytringsfriheten. Selv om man ikke kan sammenligne i skala det som skjedde i Paris, så er vold mot ytringsfriheten det saudiarabiske myndigheter utøver i morgen. Det er nøyaktig samme tankegang: «Hvis du ytrer noe vi ikke liker, så yter vi vold», sa Egenæs til Nettavisen torsdag.

Norge var raskt ute med å fremme sin protest overfor Saudi-Arabia etter at bloggeren ble dømt.

- Vi har flere ganger protestert mot dommen og nå den siste tiden iverksettelsen av denne, fra Utenriksdepartementet i Oslo, gjennom FN og ambassaden i Riyadh, uttalte kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Astrid Sehl, til Nettavisen torsdag.

Økt handel med Saudi-Arabia
Handelen mellom Norge og Saudi-Arabia har økt voldsomt de siste årene. I 2012 utgjorde den totale handelen 555 millioner kroner. Året etter steg handelen til 860 millioner kroner, hvorav 777 millioner utgjorde eksport til Saudi-Arabia. I 2014 har importen og eksporten økt til 930 millioner kroner, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.