Kvinnen i 70-årene som ble meldt død søndag deltok på avdøde Hans Kristian Gaarders arrangement i palmehelgen. Det bekrefter nærmeste familie, melder Avisen Hadeland.

Etter dødsfallet er kvinnen bekreftet smittet med covid-19 med hurtigtest, og sykehistorien er forenlig med covid-19.

– Det er derfor grunn til å tro at viruset er en direkte eller sterkt medvirkende årsak, opplyste Gran kommune i en pressemelding søndag ettermiddag.

Les også: Familien etter koronarelatert dødsfall: – Vi ønsker å bidra til å roe ned spekulasjoner

– Vi har fått bekreftet fra kvinnens pårørende at hun har vært syk med luftveissymptomer. Hun har ikke tatt koronatest før hun døde, sa kommuneoverlege Løken tidligere søndag ettermiddag.

Skeptisk til vaksine

Familien skriver i pressemeldingen at kvinnen var skeptisk til både vaksiner og til den offentlige informasjon om covid-19. De nærmeste var imidlertid ikke klar over at hun var en del av et miljø.

– Vi som er pårørende deler ikke de samme oppfatningene om pandemien og synes det er svært trist at hun nå er død og ikke ønsket å ta imot helsehjelp, heter det i pressemeldingen fra familien.

Les også: En av Norges fremste konspirasjonsteoretikere testet positivt for korona etter sin død – mange skal ha deltatt på hans siste arrangement på Hadeland

De pårørende var i kontakt med kvinnen siste gang lørdag kveld.

– Da vi ikke fikk kontakt søndag, ble vi bekymret og tok oss inn i boligen sammen med helsefaglig personell. Kvinnen ble funnet død og helsepersonell tok rutinemessige covid-19-tester, både hurtigtest og PCR-test. Hurtigtesten viste seg å være positiv, PCR-testen venter vi fortsatt svar på.

Stor sorg

Ifølge familien skal kvinnen ha vært syk med luftveissymptomer i en ukes tid.

– Vi opplever nå en stor sorg etter at en av våre nærmeste nå er død som følge av koronavirus. Den avdøde kvinnen var syk ei ukes tid, med luftveissymptomer, før hun døde. Til tross for oppfordringer fra familien ønsket hun ikke å bli testet for covid-19, og ønsket heller ikke helsehjelp da hun ble stadig sykere.

De ønsker å informere om situasjonen, og bidra til færre spekulasjoner. Avisen Hadeland kjenner familiens identitet.

Smitte etter arrangementer

Gran kommune opplyser at de har fått bekreftet at flere nærkontakter til personer som var til stede på ulovlige arrangementer i palmehelga, er koronasmittet. Alle arrangementene skjedde på tomten til den nå avdøde mannen i 60-årene.

– Vi har nå fått bekreftet at flere nærkontakter til personer som var til stede på arrangementet 26. mars, er smittet med covid-19. Dette er noe vi har fått bekreftet fra flere andre kommuner på Østlandet.

Kommunen tror blant annet at en person med tilknytning til Oslo var til stede, og at vedkommende er blant nærkontaktene, skriver Avisa Oslo.

– Det er mye som indikerer at en av nærkontaktene til de smittede har Oslo-tilknytning, men vi har ikke fått verifisert dette, sier Løken til avisen.

Han forteller at de involverte er vanskelige å få i tale, og han bekrefter at kommunen har anmeldt forholdet til politiet.