*Nettavisen* Nyheter.

Kvinne mistet brystvorten etter brystreduksjon

Sjekk skrekkeksemplene fra mislykket plastikkirurgi.

29.11.12 16:28

I løpet av de siste fire årene har nordmenn fått ubetalt over 6,8 millioner kroner i erstatning for mislykket plastikkirurgi og kosmetisk behandling.

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) har behandlet 21 krav fra Hordaland. Ni av dem har fått medhold, mens 12 har fått avslag.

– I Hordaland er det utbetalt 290.000 kroner totalt siden 2009. Alle sakene er ikke ferdige, så beløpet vil bli noe høyere, sier kommunikasjonsrådgiver i NPE, Torill Svoldal Stæhr, ifølge Bergensavisen.

– Årsaken til at folk får erstatning, er oftest at pasienten ikke er informert om risikoen for komplikasjoner og skader. Tallene gjelder behandling som er gjort på offentlige sykehus og private klinikker, sier Svoldal Stæhr.

Mest lest i Nettavisen:

Mistet brystvorten
En av dem som har fått erstatning i Hordaland, var en kvinne som var henvist til operasjon på grunn av plager med for store bryster.

Ved kontroll etter operasjon ble det påvist blodansamlinger og død hud på høyre side.

To uker etter måtte hun fjerne høyre brystvorte.

Sårene ville ikke gro, og hun måtte gjennom flere behandinger.

NPE konluderer med svikt i behandlingen da det ikke går frem i operasjonsbeskrivelsen hvordan brystvevet er sydd sammen. Kvinnen har rett til erstatning.

Ville ha mindre nese, mistet pusten
En annen Hordalands-kvinne ville ha mindre nese. Problemet var at kirurgen fjernet så mye av nesen at hun fikk store problemer med å puste.

Under inngrepet ble det fjernet mer enn 11 mm av neseryggen. Hun måtte gjennom flere reoperasjoner for å bygge opp igjen nesebenet.

Også hun fikk erstatning fra NPE.

Kuler i ansiktet
En kvinne skulle bare fjerne en føflekk ved tinningen. Det endte med at hun i tillegg glattet ut rynker og linjer i ansiktet med Sculptra-injeksjoner. Etter fire måneder fikk huden rundt smilehullene en blålig farge og hun fikk store kuler i ansiktet.

Hun haddde brennende smerte og hevelser i ansiktet. Kvinnen fikk erstatning fordi hun ikke hadde fått god nok informasjon i forkant. Det forelå heller ikke skriftlig samtykke.

Få saker
– Er det en økning i denne type erstaningsssaker de siste årene?

– Det er små utslag fra år til år når det gjelder saker innen plastikkirurgi. Innen kosmetisk behandling har vi foreløpig for få saker til å si noe fornuftig om utviklingen, sier Svoldal Stæhr.

Hun sier at først og fremst har pasientene krav på å få dekket direkte tap eller utgifter de har fått som følge av skaden.

– Dersom pasientene har fått en varig og betydelig skade, det vil si over 15 prosent medisinsk invaliditet, har vedkommende rett til mererstatning, men disse skadene er sjelden omfattende og utløser derfor ikke de helt store summene, sier Svoldal Stæhr.

For å få erstatning må behandlingen være utført av autorisert helsepersonell.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.