RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Geir Hansen (Moss Avis)

Kvinne nektes å røyke

En kvinnelig beboer på Melløs bo- og servicesenter opplever at hun blir nektet å røyke.

(Moss Avis) Sønnen har, på vegne av moren, sendt klage på røykeforbudet til fylkesmannen.

– Gleden var stor da mamma fikk fast plass på Melløs bo- og servicesenter i fjor. Men skuffelsen ble desto større da vi ble klar over at Moss kommune har innført totalt røykeforbud på alle rom, skriver sønnen blant annet.

Sønnen har appellert til bruk av sunn fornuft i tolkningen av reglene og håpet i det lengste at personalet på Melløs ville vise forståelse for morens situasjon.

Like viktig som medisiner
For XX (moren) er røyken like viktig som å få beroligende medisiner

– Vi som ikke røyker, har vanskelig for å forstå det. Men for mamma og ikke minst hennes psykiske helse er det helt avgjørende at hun kan få ta seg en røyk når angsten og uroen kommer. Som en av hjemmesykepleierne sa en gang.: «For XX (moren) er røyken like viktig som å få beroligende medisiner», skriver sønnen.

I løpet av de månedene moren har bodd på Melløs har sønnen rukket å bli kjent med flere andre beboere i samme situasjon:

– De forteller meg at de føler det truende og ekkelt, og at de blir redde når betjeningen truer med å konfiskere røyken deres, skriver sønnen.

Utilgjengelige verandaer
Han legger til at det hører med til historien at rommene ikke er lagt til rette for at beboere med nedsatt funksjonsevne kan gå ut på verandaen sin for å røyke:

– En 15 cm høy og 20 cm bred terskel mellom stua og verandaen, samt en verandadør som vender ut, gjør det nær sagt umulig for mamma å komme ut på verandaen. Hun klarer verken å løfte rullatoren over terskelen eller balansere på ett bein for å komme seg ut på verandaen. En annen beboer som sitter i rullestol fortalte at hun ikke har kommet seg ut på verandaen på to år! Ikke fins det noe røykerom på huset, heller, skriver sønnen og fortsetter:

– Når truslene om represalier hele tiden henger som en mørk sky over hverdagen, blir dagene hennes meget stressende, og hun blir redd og engstelig. Vi ber om hjelp til at mor kan få røyke på Melløs. Hvis ikke må mor flytte tilbake til leilighet, med alle de farene det medfører.

Personalet må hjelpe til
Kommunalsjef Lasse Henriksen sier at ingen beboere får røyke innendørs på Melløs, av hensyn til faren for brann.

– De kan trykke på en alarmknapp og få hjelp til å komme seg ut for å røyke. Men personalet har begrenset kapasitet til å hjelpe dem med det. Det skal bygges et røykerom der, slik at beboere kan røyke inne. Men jeg vet ikke når det blir ferdig, sier Henriksen.

Hva synes du om røykeforbudet? Ta del i debatten og si din mening i kommentarfeltet under artikkelen.

Les flere saker fra Moss Avis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere