Gå til sidens hovedinnhold

Kvinne nektet å gi hunden tilbake til eieren etter å ha passet den - nå har retten dømt henne til å gjøre det

Fire og et halvt år etter at kvinnen solgte hunden sin passet hun den for den nye eieren. Bikkjekrangelen endte i retten.

I desember 2012 inngikk en nå 29 år gammel kvinne, bosatt i Trøndelag, avtale om å selge hunden sin, av rasen mops, til en annen kvinne bosatt i Asker.

Da hunden ble solgt var den tre år gammel. I etterkant av salget har Trøndelag-kvinnen passet hunden ved flere anledninger, blant annet i sommeren 2013 og 2014.

I 2017 avtalte partene på nytt at 29-åringen skulle passe hunden fra slutten av juli til slutten av august. Men etter dette nektet kvinnen å levere hunden tilbake til sin nye eier.

Etter å ha kranglet om hunden i nesten et år endte saken i Sør-Trøndelag tingrett. Her ble Trøndelag-kvinnen dømt til å overlevere hunden tilbake til Asker-kvinnen innen to uker.

Måtte fjerne 15 tenner

«Under oppholdet hos XX (Trøndelag-kvinnen), etter omtrent tre uker, ble det oppdaget at hunden sine tenner delvis var dekket med tannstein, og at tannkjøttet var hissig og hovent. Veterinærkontoret Evidensia Orkdal ble kontaktet og første konsultasjon ble gjennomført 31. juli 2017. Det ble konstatert at hunden hadde tannsykdommen periodontitt. Dette førte til at det måtte foretas et operativt inngrep i starten av august 2017, der 15 tenner ble fjernet som følge av en irreversibel løsning.»

Som følge av tannsykdommen, og operasjonen, ønsket ikke Trøndelag-kvinnen å levere hunden tilbake til sin eier, fordi hun mente Asker-kvinnen ikke hadde passet på hunden på en forsvarlig måte.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Les også: Gjør du hunden din deppa?

Da hunden ble solgt i 2012 benyttet de seg av en standardkontrakt utformet av Dyrevernalliansen hvor det blant annet er formuler:

«(...). Videre fremgår det hvis tidligere eier finner at dyret ikke har tilstrekkelig god velferd, har tidligere eier rett til å ta dyret tilbake med umiddelbar virkning», heter det i dommen.

Asker-kvinnen motsatte seg påstanden og ønsket hunden tilbake. Forliksrådet avsa dom i desember 2017. Her ble Trøndelag-kvinnen dømt til å levere hunden tilbake innen to uker. Men den tidligere hundeeieren var ikke fornøyd med utfallet og tok ut søksmål i mai i år for å beholde hunden.

Les også: Her redder politiet hunden fra en brennhet bil

Oppsøkte veterinær

Den saksøkte Asker-kvinnen har blant annet anført følgende ifølge dommen:

«Stridens kjerne synes å ligge i tannproblemene som ble avdekket hos hunden da den var hos XX (Trøndelag-kvinnen). Fra 2015 og frem til 2016, hadde YY (Asker-kvinnen) hunden på veterinærbesøk fem ganger i underkant av 1 og ½ år. Av disse besøkene ble det ved minst to anledninger utført tannrens av veterinær Erik Steen Larsen (Blagård Dyreklinikk i Danmark).

Det var også planlagt ettårsoppfølging med veterinærbesøk for hunden 7. oktober 2017, der det blant annet skulle utføres tannrens. YY har dermed vært opptatt av hunden sitt ve og vel, ettersom hun har hatt den med på årlige kontroller hos veterinær, der hun har forholdt seg til de instrukser og råd hun har fått når det gjelder fjerning av tannstein.»

I dommen går det også frem at retten fester lit til Asker-kvinnens forklaring om at hun har utvist tilstrekkelig god dyrevelferd. Veterinærer som vitnet i saken underbygget dette.

Videre peker retten på at det er svært utbredt med tannsykdommen periodontitt for hunderaser som den aktuelle hunden tilhører. Sykdommen er også vanlig for en hund på hans alder (åtte år da sykdommen ble oppdaget). I tillegg er det ikke uvanlig at det må trekkes tenner på hunder som har fått periodontitt.

Les også

Slik beskytter du hunden din i sommervarmen

Retten: Eier kan ikke klandres

«Rettens klare inntrykk er at YY (Asker-kvinnen) til enhver tid har vært opptatt av hunden sitt ve og vel. Hun har tatt hunden med til årlige kontroller hos veterinær, samt at hun har forholdt seg til instrukser hun har fått av veterinærer.

At hunden har fått periodontitt slik at det måtte trekkes 15 tenner er ikke ensbetydende med at hun ikke er en god hundeeier.»

«(...). XX (Trøndelag-kvinnen) er dermed forpliktet til å levere hunden tilbake til YY.»

Les også: Hund døde i glovarm bil - noen hadde lukket igjen bagasjeluken

Trøndelag-kvinnen ble også dømt til å betale saksomkostninger for motparten.

Asker-kvinnens advokat, Christine Fritzke Andresen, sier til Nettavisen at hun ikke ønsker å kommentere saken. Trøndelag-kvinnens advokat, Jo Gjestvang, sier han ikke har oppnådd kontakt med sin klient og derfor ikke kan kommentere saken nå.

Kommentarer til denne saken