RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinne tente på sitt eget hjem

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Ville ha ny leilighet.

Etter at kvinnen i 20-årene følte at hun forgjeves hadde bedt Sarpsborg kommune om å bli flyttet til en annen leilighet, tente hun på i sitt eget hjem. I slutten av november ble den uføre kvinnen dømt til 180 timers samfunnstjeneste for å ha tent på leiligheten hun disponerte i Krokstien i Greåkerdalen natt til tirsdag 6. januar i fjor, melder Sarpsborg Arbeiderblad

Store skader i leiligheten
Ifølge dommen fra Sarpsborg tingrett ble leiligheten påført omfattende skader etter at kvinnen tente på gjenstander på salongbordet og aviser i gangen denne januarnatten. Forsikringsselskapet Gjensidige Forsikring krevde 282.008 kroner i erstatning fra kvinnen i forbindelse med brannen, men Sarpsborg tingrett fastsatte, etter en helhetsvurdering, erstatningen til 70.000 kroner. I tillegg er hun dømt til å betale Krokstien borettslag 2.000 kroner i erstatning.

Da kvinnen møtte i en såkalt tilståelsessak i Sarpsborg tingrett i forrige måned, fikk tingrettsdommer Inger-Marie Landfald høre kvinnens historie om en turbulent barndom og oppvekst, som hun fortsatt bærer sterkt preg av.

I dommen står det å lese at kvinnen i 2006 mot sin vilje ble plassert i en leilighet med noe oppfølging fra boveiledningstjenesten, og at hun mistrivdes sterkt i sin egen leilighet.

- Ildspåsettelsen hun nå skal dømmes for skjedde med et ønske om å bli flyttet til en annen leilighet etter at hun forgjeves hadde bedt kommunen om å bli flyttet, skriver Landfld i rettsboken.

Lempet på erstatningen
Påtalemyndigheten foreslo at kvinnen skulle dømmes til seks måneders fengsel, hvorav tre måneder skulle gjøres betinget med en prøvetid på to år, og at hun skulle betale 282.008 kroner til forsikringsselskapet og 6.000 kroner i erstatning til borettslaget. Men retten lempet altså betydelig på erstatningssummene, noe som betyr at hun må betale til sammen 72.000 kroner i erstatning. Retten har her lagt vekt på at kvinnen er midlertidig ufør og at det i en sakkyndigrapport framstår som lite sannsynlig at hun vil komme i normalt inntektsgivende arbeid og være i stand til å gjøre opp et erstatningskrav på til sammen over 290.000 kroner.

Slapp fengselsstraff
I tillegg til å «barbere» erstatningskravene betydelig, fant retten det også riktig å ikke idømme henne et lengre fengselsopphold.

- Retten bemerker at ildspåsettelsen skjedde i en boligblokk og hadde et betydelig farepotensial. Normalt vil straffen måtte bli ubetinget fengsel. Retten er likevel kommet til at det vil være riktig å idømme samfunnsstraff i denne saken, og begrunner dette med at vi her står overfor en siktet med en helt spesiell livshistorie, utfordringer og belastninger, skriver Landfald i rettsboken.

Les flere saker fra Sarpsborg Arbeiderblad her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere