Kvinnelig brannstifter må punge ut med 14 millioner kroner

DØMT FOR BRANNSTIFTELSE: Tre branner eller branntilløp i Bergen sentrum var påsatt. En kvinne meldte seg senere for politiet og sa hun stod bak. Alle brannene var i gamle trehus. Den første ble meldt i Bredenbecksmauet, den andre i Sankt Jørgen kirke i Lepramuseet og den tredje i Skolemuseet i den gamle Latinskolen i Lille Øvregate 38.

DØMT FOR BRANNSTIFTELSE: Tre branner eller branntilløp i Bergen sentrum var påsatt. En kvinne meldte seg senere for politiet og sa hun stod bak. Alle brannene var i gamle trehus. Den første ble meldt i Bredenbecksmauet, den andre i Sankt Jørgen kirke i Lepramuseet og den tredje i Skolemuseet i den gamle Latinskolen i Lille Øvregate 38. Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)

Syv års fengsel og erstatningskrav på 14 millioner kroner. Kvinnen (46) som antente flere branner i trehusbebyggelsen i Bergen sentrum i fjor, ble funnet skyldig på alle punkter.

27.06.14 11:16

- Jeg beklager virkelig det som er gjort, selv om ikke det er noe som kan rette opp igjen det. Det er mange som har lidt store tap. Jeg skulle ønske at dette var ugjort, sa 46-åringen i retten i midten av juni, skriver Bergensavisen.

Hun forklarte at hun gjorde det for å få hjelp og komme i fengsel, etter at hun var lei av å gå ut og inn i psykiatrien.

Ropet om hjelp ble en kostbar affære.

- Selv om handlingene kan ses som «et rop om hjelp» har hun også utvilsomt hatt til hensikt å forårsake utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom, heter det i dommen.

Kvinnen vil aldri kunne makte å betale erstatningen, men retten finner likevel ikke grunnlag for å lempe erstatningen, og hun er dømt i samsvar med aktors påstand.

I straffeskjerpende retning legger Bergen tingrett vekt på at brannene var planlagte og at hun ønsket at de skulle føre til matereille skader samt tap av menneskeliv, ifølge de første avhørene av henne.

I retten fikk 46-åringen spørsmål om hva hun tenker om fremtiden.

- Jeg tror jeg har noen tøffe år foran meg fremdeles, men jeg tror jeg står sterkere nå. Men jeg er ikke klar til å komme tilbake til samfunnet ennå. Jeg håper jeg kan få et godt liv der ute en gang. Det har jeg fortjent, sa kvinnen.

Les flere saker i Bergensavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.