RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinnelig lege ble kjæreste med pasient - fratatt autorisasjonen

Kommunelegen hevder at hun ikke visste at det er ulovlig i Norge.

Fylkesmannen i Troms opprettet en tilsynssak mot en kommunelege i fylket i november i fjor etter at det ble kjent at den kvinnelige legen hadde blitt kjæreste med en av sine pasienter.

I tillegg til å være fastlege, var kvinnen på den tiden også kommunelege i den aktuelle kommunen.

En kommunelege er ansatt i en kommune og har oppgaver som blant annet handler om skolelegearbeid og helsestasjonen. Noen steder er stillingen en deltidsstilling i kombinasjon som allmennlegevirksomhet som fastlege.

Kvinnen har legeutdanning fra utlandet og fikk autorisasjon i Norge i 2008.

Brukte mye tid på pasienten

Hun skriver i et svar til Helsetilsynet at hun ikke var klar over at nære relasjoner mellom lege og pasient var forbudt, og at hun først ble kjent med dette da forholdet allerede var i gang.

I sin forklaring skriver hun også at forholdet er over, at hun forstår at det var feil, og at hun aldri vil gjøre det igjen.

- Svært kritikkverdig

«Det er et grunnleggende krav til alt helsepersonell at de ikke utnytter sin stilling og det avhengighetsforholdet som ligger i et pasient-/behandlerforhold» skriver Helsetilsynet i tilbakekallingsbrevet.

«Overfor pasienter som har problemer med rammer og grenser, er det særdeles viktig at legen opptrer profesjonelt, med klare grenser for kontakten både når det gjelder frekvens og innhold. (...) Det er derfor særlig kritikkverdig at du overfor pasienten utviste en så ukritisk involvering, og innledet et forhold til (navn fjernet) som inkluderte seksuell kontakt.»

Helsetilsynet konkluderer med at legen er uegnet til å utøve yrket sitt forsvarlig på grunn av grov mangel på faglig innsikt.

Den kvinnelige legen har klaget på vedtaket til Statens Helsepersonellnemnd. Til Nettavisen sier nemnden at legens klage er mottatt hos dem 31. august. Nemnden har et voldsomt etterslep i saksbehandlingen på rundt sju måneder og anslår at klagen vil bli behandlet i mars/april 2016.

- Fortvilende å måtte vente

- Det er tungt for meg og familien. Det er fortvilende at jeg må vente så lenge på å få behandlet klagen, jeg kan ikke jobbe som lege i det hele tatt, sier legen til Nettavisen.

Hun hevder hun ikke visste at forholdet til pasienten var ulovlig.

- Jeg visste ikke det på forhånd. Hadde jeg visst det hadde jeg aldri havnet i en slik situasjon, sier legen.

Hun håper fortsatt hun kan få autorisasjonen tilbake.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere