Kvinnen på dette ikoniske bildet er død

Marcy Borders avbildet idet hun ble tildekket av støv fra tvillingtårnene som kollapset under terrorangrepet 11. september, 2001.

Marcy Borders avbildet idet hun ble tildekket av støv fra tvillingtårnene som kollapset under terrorangrepet 11. september, 2001. Foto: Stan Honda (AFP)

«Støvkvinnen» hevdet hun ble dødssyk av støvet fra de sammenraste tvillingtårnene.

26.08.15 10:56

Marcy Borders (42) ble fotografert like etter at tvillingtårnene raste sammen under terrorangrepet 11. september, 2001. Hun klarte å komme seg ut av World Trade Center like før bygningene kollapset. Hun ble fotografert rett etter at hun ble tildekket av støv. Dermed ble hun kjent som «støvkvinnen».

Det var familien som kunngjorde dødsfallet på sosiale medier.

- Jeg kan ikke tro at søsteren min er død, skrev broren Michael Borders på Facebook.

Inhalerte støvpartikler
42-åringen har lidd av magekreft. Hun hevdet selv at hun ble syk etter å ha inhalert støvpartikler under terrorangrepet.

- Jeg har spurt meg selv om dette antente kreftcellene i kroppen min. Jeg er overbevist om det fordi jeg har ikke vært syk tidligere. Jeg har verken høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller diabetes, sa hun i et intervju med Jersey Journal i november i fjor.

Tobarnsmoren jobbet som en assistent i den juridiske avdelingen til Bank of America. Arbeidsplassen lå i 81. etasje i det nordlige tårnet, hvor hun befant seg da tragedien rammet.

Hun var bare 28 år gammel, og hadde vært i jobben i én måned da terrorangrepet skjedde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Marcy Borders Foto: Facebook

Trosset sjefen
Borders trosset sjefen sin, som beordret henne til å bli ved sin pult, og tok seg ned til gateplan.

- Hundrevis av folk prøvde å komme seg ut. Trappeoppgangen min var hardt skadet, sa hun i et intervju med Mail Online i 2011.

- Jeg er så glad for at jeg hadde styrken til å komme meg ned til bunnen, sa hun.

Da hun endelig kom seg ned på gaten, var det en fremmed som fikk dratt henne inn i lobbyen i en nærliggende bygning idet det nordlige tårnet kollapset. Og det var i det øyeblikket at en AFP-fotograf, Stan Honda, fanget hennes livredde ansiktsuttrykk i det ikoniske bildet som er sett av en hel verden, skriver The New York Post.

Ødela livet hennes
Borders fortalte til The Times, i forbindelse med tiårsmarkeringen for terrorangrepene, at hendelsen ødela livet hennes, og at hun ble avhengig av alkohol, crack, kokain og marihuana.

Etter hvert mistet hun også foreldreretten til sine to barn. Hun har også tilbrakt tid på avrusningsklinikk.

- Jeg brydde meg ikke om meg selv lenger. Jeg klarte ikke å håndtere livet. Jeg var blitt en søppelkasse. Jeg raste ned i vekt til 45 kilo. Livet mitt ble bare verre. Jeg ønsket å avslutte det, sa hun til avisen.

Får panikk av fly
Hun fortalte også at hun ikke lenger turte å gå inn i offentlige bygninger og tunellbaner, som følge av terrorangrepet.

- Jeg har ikke jobbet én dag på nesten ti år. Jeg er helt ødelagt. Hver gang jeg ser et fly, får jeg panikk, sa hun i et intervju med The New York Post i 2011.

Om lag 3000 mennesker ble drept i terrorangrepet i New York og Washington.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.