Politiet har tatt ut tiltale mot den norsk-pakistanske kvinnen for deltakelse i ekstremistgruppene Nusrafronten og IS fra hun reiste til Syria i juni 2013 til mars 2019. Hun er ikke tiltalt for selv å ha begått eller deltatt i stridshandlinger for organisasjonene.

Les også: 16-åring pågrepet for terrorforberedelser

Den 30 år gamle kvinnen er den første i Norge som blir tiltalt for terrordeltakelse, basert på handlinger som er beskrevet i tiltalen. Hun har hele veien hevdet at hun ønsket å komme hjem, og at hun ble holdt i Syria mot sin vilje av de tre mennene hun var gift med.

– Hun reiste til Syria, giftet seg med tre fremmedkrigere og fikk barn med to av dem. Vi mener at det var deltakelse i IS at hun tok seg av barna og tok seg av oppgaver hjemme. På den måten bidro hun til og tilrettela for at ektemennene hennes kunne dra ut og begå kamphandlinger for IS, sier statsadvokat Geir Evanger til NTB.

Hentet ut av flyktningleir

Rundt ti måneder etter at hun ble internert, hentet norske myndigheter henne ut fra den beryktede al-Hol-Leiren i januar i fjor, først og fremst på grunn av den angivelig alvorlige helsetilstanden til hennes eldste barn. Det skapte voldsomme politiske bruduljer, og førte omsider til at Fremskrittspartiet trakk seg ut av regjeringssamarbeidet.

Hun ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da hun landet på Gardermoen sammen med sin da fem år gamle sønn og hans tre år gamle lillesøster, og har sittet varetektsfengslet og vært siktet for terrordeltakelse siden da.

Forsvareren hennes, advokat Nils Christian Nordhus, sier kvinnen bekrefter hovedtrekkene i handlingene tiltalen bygger på, men hun erkjenner ikke straffskyld. Han bekrefter at hun kommer til å gi sin forklaring for retten, slik hun også har forklart seg for PST.

– Vi mener at tiltalte må bli å frifinne. Hun har ikke deltatt i IS. Hun har overlevd IS. Særlig grunnet karakteren av hva tiltalte opplevde i Syria, er det krevende, men nødvendig, for henne å forklare seg, sier han.

– Holdt med tvang

– Det har vært en hovedanførsel fra forsvareren at hun ble holdt i Syria med tvang. Dette blir et av de største spørsmålene som kommer opp for retten – bevismessig og om det i det hele tatt har noen rettslig relevans, sier Evanger

I en uttalelse en måneds tid etter pågripelsen, sa advokat Nordhus at kvinnen er glad for å være med på å oppklare sin egen straffesak og at hun håper informasjonen hun bidrar med, kan forebygge at andre unge i fremtiden reiser inn i konfliktområder.

– Retten må avgjøre om handlingene tiltalen tillegger kvinnen er straffbare som deltakelse i terrororganisasjon i straffelovens forstand. Retten må også ta stilling til om tiltalte var tvunget til å opptre som hun gjorde, og om hun derfor må frifinnes, sier Nordhus nå.

Saken kommer for opp for Oslo tingrett 1. mars. Det er satt av fire uker til saksbehandlingen.