Gå til sidens hovedinnhold

- Kvinnene kan redde Storbritannia

Men ekspert sier det er svært vanskelig å beregne målingene i Skottland-valget.

Torsdag skal skottene til urnene for å avgjøre Skottlands videre skjebne. Dagen før dagen er det fortsatt nei-siden som har en knapp ledelse på meningsmålingene.

På en fersk meningsmåling leder nei-siden med bare fire prosentpoeng. På søndag hadde de en ledelse på seks prosentpoeng.

Meningsmålingen, som er utført av Opinium, viser at kvinner vil kunne redde den britiske unionen.

- Kvinner faller på nei
Rundt åtte prosent av skottene har ennå ikke bestemt seg. Men blant kvinnene er det et stadig økende antall som faller ned på nei-siden.

Målingen viser at nei-siden har en ledelse på 16 prosentpoeng blant kvinnene. Dette er en økning fra 14 prosentpoeng ved forrige måling på søndag, skriver The Telegraph.

50 prosent av kvinnene sier de vil stemme nei til skotsk løsrivelse, mens 42 vil stemme ja.

Det er mer jevnt fordelt blant menn, men målingene viser at det likevel er et knapt flertall på 53 prosent blant mannfolkene som ønsker uavhengighet.

Målingen ble gjennomført over helgen.

4,3 millioner skotter er registrert til å stemme, og ekspertene venter en rekordstor valgdeltagelse

- Jo flere målinger, jo bedre
Det siste halve året har det blitt utført utallige målinger om den skotske folkeavstemningen. I innspurten har flesteparten av målingene mer eller mindre delt den skotske befolkningen i to.

- Jo flere målinger, jo sikrere kan man være. Sannsynligvis ligger resultatet i snittet av alle målingene, sier forskningsleder ved TNS Gallup, Ole Fredrik Ugland, til Nettavisen.

Ugland sier folkeavstemminger om uavhengighet i utgangspunktet ikke er mer krevende å utføre enn andre politiske målinger.

- På en måte er det kanskje lettere enn partibarometer fordi alle er opptatt av det, det er nasjonalt anliggende, mye er på spill og det vil ha økende deltagelse.

- Vanskelig å måle
- Men det som er interessant, er hvem som svarer, hvordan utvalget av respondenter ser ut og er det representativt for befolkningen? Hvor mange som har bestemt seg, er også et moment. Noen er usikre helt fram mot valgdagen og bestemmer seg på vei mot valglokalene, sier Ugland.

Ugland sier imidlertid at det er størst usikkerhet knyttet til statistiske beregninger når resultatet ligger på rundt 50/50.

- Med tusen respondenter er marginen på tre til fire prosentpoeng. Vi har hatt tilsvarende resultater på målinger i Norge under EU-valget. Det er noe av det vanskeligste du kan måle fordi befolkningen deles i to, sier han.

Ekspert tror på nei
Ugland tør ikke å spå utfallet på torsdag, mens Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad tror imidlertid at Nei-siden vil gå seirende ut av folkeavstemningen.

- Det er store uavklarte spørsmål om hva som vil skje med valutaen, monarkiet, NATO, EU, forsvarspolitikken og sikkerhetspolitikken. Alle disse tingene her, tror jeg er med på å vippe i retning av et nei, sier førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, til Nettavisen.

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));
Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre

Kommentarer til denne saken