Gå til sidens hovedinnhold

Kvinner blir forfulgt langt mer enn menn

Mens én av åtte kvinner vil bli utsatt for personforfølgelse, vil bare én av 25 menn oppleve det samme.

Oslo (NTB): Hver åttende kvinne kommer en gang i livet til å bli forfulgt av noen, viser en kartlegging som for første gang er gjennomført i Norge.

Risikoen for å bli forfulgt er langt mindre for menn – kun fire av hundre menn kommer til å oppleve det samme, ifølge kartleggingen som er gjennomført i regi av Kompetansesenteret for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri i helseregion sørøst.

Prosjektleder Kjersti Narud viser til at det er første gang en slik undersøkelse har blitt gjort i Norge.

- Personforfølgelse fører til store sosiale og helsemessige konsekvenser for dem som rammes. Denne undersøkelsen har gitt oss muligheten til å se hvor utbredt dette problemet er i Norge, og hva problemet er assosiert med, sier Narud til Adresseavisen.

Hun mener at personforfølgelse etter all sannsynlighet er et økende fenomen og at veksten er størst på nettet.

Undersøkelsen viser at unge, single og arbeidsledige personer har større risiko for å bli forfulgt, og at det er aller farligst å være kvinne. Kartleggingen viser samme forekomst som i andre land hvor lignende undersøkelser har blitt gjennomført.

Ofre for personforfølgelse har større psykiske plager, og er generelt mindre tilfreds med livet, ifølge studien. Kartleggingen gir ikke svar på om ofrene i utgangspunktet er sårbare, men studien støtter antakelsen om at det å bli forfulgt medfører betydelig traumatisk stress, ifølge Narud.

Kommentarer til denne saken