Da Taliban nylig tok over kontrollen i Afghanistan kom de med lovnader. I motsetning til sist den islamistiske bevegelsen styrte i landet, så har lederne sagt at kvinnenes hverdag vil bli annerledes denne gangen. Det ble sagt at jenter vil få lov til å gå på skole og at kvinner vil få lov til å jobbe. Nå kommer det rapporter om at ting aldeles ikke er slik. New York Times skriver at en talsperson hos Taliban ber kvinnene holde seg hjemme for øyeblikket.

- Vi er bekymret over at våre nye soldater som ikke har blitt trent så godt, kommer til å behandle kvinner på en dårlig måte. Vi ønsker ikke at våre soldater, Gud forby, skal skade eller trakassere kvinner. Derfor bør kvinner bli hjemme for øyeblikket, så vil lønna deres bli betalt til hjemmet deres, sier talsperson Zabihullah Mujahid i en uttalelse, ifølge New York Times.

Mahmoud Farahmand: Pakistan har lenge vært Talibans lekegrind

Risikerte pisking

Avisen fikk selv noen uttalelser etter et intervju med Ahmadullah Waseq, som sitter i Talibans komité for kultursaker.

- Taliban har ingen problemer med at kvinner jobber, så lenge de bruker hijab. Men for øyeblikket ber vi dem å holde seg hjemme til situasjonen blir normal. Akkurat nå er det en militær situasjon, skal Waseq ha sagt til New York Times.

Under den første Taliban-styrte perioden, fra 1996 til 2001, var det forbudt for kvinner å arbeide utenfor hjemmet eller å forlate hjemmet i det hele tatt uten en mannlig verge. De kunne heller ikke gå på skole. Hvis de brøt såkalte moralske regler, som for eksempel å gå heldekket, så kunne de risikere å bli pisket på et offentlig sted.

Human Rights Watch tror nå at fremtiden for afghanske kvinner igjen vil bli svært dyster.

- Taliban sa det samme sist da de kontrollerte Afghanistan. Forklaringen var at sikkerheten ikke var god nok, men med en gang sikkerheten i landet ble bedre, så ville kvinner få lov til å ha mer frihet. Men selvfølgelig, alle årene Taliban satt ved makten, så kom aldri det øyeblikket. Og jeg kan love deg at når afghanske kvinner hører disse uttalelsene i dag, så vil de tenke at denne friheten vil aldri komme denne gangen heller, sier Heather Barr, leder for kvinners rettigheter i Human Rights Watch, til New York Times.

Fått grønt lys etter fristen

Når det gjelder den pågående evakueringen, har Taliban tidligere sagt at evakueringen av afghanere må opphøre etter 31. august, i tråd med en avtale med USA. Organisasjonen kommer imidlertid med andre lovnader onsdag kveld etter å ha snakket med Tysklands ambassadør.

Markus Potzel skriver på Twitter at han har snakket med Taliban-forhandleren Sher Mohammad Abbas Stanikzai. Stanikzai skal ha forsikret at afghanere med nødvendige dokumenter kan forlate landet med kommersielle flygninger etter skjebnedatoen 31. august.

Evakueringen har så langt vært helt avhengig av at amerikanske soldater har ansvar for drift og sikkerhet ved flyplassen i Kabul. Både Norge og andre europeiske land har forsøkt å presse USA til å forlenge evakueringsfristen. Grunnen er at det neppe er nok tid igjen til å hente ut alle som ønsker å dra og som frykter de er i livsfare i Afghanistan etter at Taliban grep makten.

Les også: - Jeg er en ekte feminist, men Flyktninghjelpen er bedre tjent med en mannlig landdirektør

Men president Joe Biden gjentok tirsdag at han ønsker å hente hjem de siste amerikanske soldatene som planlagt 31. august. Taliban-forhandler Stanikzai holder tilsynelatende muligheten åpen for at afghanere kan reise ut av landet også etter at de vestlige soldatene har reist hjem. Hvor enkelt dette vil være, og nøyaktig hva slags dokumenter de reisende må framvise, er imidlertid ikke kjent.

- Ikke tvil om hva vi gjør

Det norske feltsykehuset på den militære delen av flyplassen i Kabul har hatt travle dager siden den endelige fristen for den internasjonale tilbaketrekkingen ble satt til 31. august. I underkant av 30 personer jobber på sykehuset som de siste dagene også har fått bistand fra norske spesialsoldater til å håndtere avviklingen.

Jonas Gahr Støre: Lærdommer fra et nederlag

- Vi er forberedt på begge deler – både å pakke ned, men også å lukke døra og etterlate alt materiell på stedet. Må vi velge mellom mennesker og materiell er det selvfølgelig ikke tvil om hva vi gjør. Materiell kan erstattes, sier Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB.

– Vi forsøker å holde det åpent, med så komplett tilbud som mulig så lenge som mulig, sier han.