RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock)

Kvinner er mest våryre

Sist oppdatert:
Det viser ny norsk forskning.

Kvinner følger lyset når det gjelder seksuell interesse, men det gjør overraskende nok ikke menn. Imidlertid når både kvinner og menn bunnpunktet samtidig, i desember, sier Arne Holte ved Nasjonalt folkehelseinstitutt og tidligere professor i klinisk psykologi ved Universitetet i Tromsø (UiT) til NRK Nordnytt.

Mest lyst
Han har undersøkt forholdet mellom lys og seksuell lyst blant unge mennesker i Tromsø, Alta og Hammerfest. Funnene viser at kvinner har mest lyst i april og mai, noe som ikke skjer med menn. De når først toppen i august.

- Det er litt rart, man skulle jo tro at begge kjønn nådde toppen samtidig, sier Holte og forteller at han egentlig aldri har funnet noe svar på hvorfor kvinner og menn ser ut til å nå toppen av seksuell interesse til så ulik tid, sier Holte.

Formbar
Sexolog Bente Træen ved Universitetet i Tromsø er ikke kjent med forskningen, men forklarer at kvinners seksualitet lettere lar seg påvirke av omgivelsene enn menns.

- Generelt kan du si at menns seksualitet er mer stabil, og lar seg ikke så lett påvirke av det ene eller det andre. Kvinners seksualitet er derimot mer påvirket av omgivelser og kultur. Den er mer formbar enn menns, sier Træen til Nordlys og legger til:

- Det er en ganske etablert sannhet.

Hun forteller videre at menn stabilt produserer testosteron hele tiden, mens kvinners kjønnshormonproduksjon øker i takt med lyset.

- Det kan være forklaringen til at lysten også øker, sier Træen.

Mer lykke
Postdoktor Mari Gabrielsen ved Det helsevitenskapelige fakultet på UiT har forsket på serotonin siden 2007 og forteller at ”lykkestoffet” regulerer blant annet humør, seksualitet, appetitt og søvn. Serotonin er derfor brukt i antidepressiva. Til universitets nettsider forteller hun at vårsolen også bidrar til å produsere mer av "lykkestoffet" serotonin.

Om våren kan serotoninnivået vårt bli naturlig høyt på grunn av tilgang på mer sollys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere